e-gépész online szaklap

Ismét csökkent a magyar építőipari termelés, de látszik a fény az alagút végén

2024. május 15. | e-gépész| |  0 |

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,3, az előző hónaphoz képest 2,8%-kal csökkent az építőipari termelés volumene. Viszont 2024 márciusában, az előző év azonos hónapjához képest, a megkötött új szerződések volumene 19,4%-kal nőtt. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 50,2%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál – áll a KSH május 15-i friss jelentésében.

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,0%-kal csökkent, az egyéb építményeké 0,8%-kal bővült. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,8%-kal kisebb volt a februárinál. 2024 I. negyedévében az építőipar termelői árai 6,7%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az építőipari termelés szezonálisan és munkanaphatással kiigazított volumenindexei

2024 márciusában az előző év azonos hónapjához képest

A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 10,0%-kal csökkent, az egyéb építményeké 0,8%-kal nőtt.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 18,6, az egyéb építmények építésében 24,2%-kal kisebb volt a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése viszont 9,1%-kal bővült.

megkötött új szerződések volumene 19,4%-kal nőtt. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 50,2%-kal magasabb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 23,3%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 3,7, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 0,7, az egyéb építményekre vonatkozóké 6,7%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

2024 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 2,3%-kal emelkedett.

Építőipari termelői árak

Az építőipar ágazatain belül 2024 I. negyedévében az egyéb építmények építésében és a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben hasonló mértékben (7,3 és 7,1%-kal) míg az épületek építése vonatkozásában kevésbé (5,4%-kal) emelkedtek az árak 2023 I. negyedévéhez mérten.

Az építőipar árai 2,4%-kal magasabbak voltak az előző negyedévinél.
Forrás: KSH

Építőipar

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul