e-gépész online szaklap

Miért központi hővisszanyerős szellőzőrendszer?

És miért Aereco?

2024. május 14. | e-gépész| |  0 |

Miért központi hővisszanyerős szellőzőrendszer?

Egyre nagyobb igény mutatkozik hővisszanyerős szellőzés kialakítása iránt nagy épületekben is. A családi házak mellett, ma már szállodák, irodaházak esetében is egyre gyakrabban jelenik meg a hővisszanyerős szellőzési rendszer kiépítése iránti igény.

Az Aereco és Aldes cégcsoportok összeolvadásának köszönhetően olyan termékek és megoldások váltak elérhetővé, melyek azelőtt nem képezték részét kínálatunknak. Könnyen telepíthető, kedvezőbb árú és csendes működésű hővisszanyerős berendezéseink (akár entalpiás kivitelben) is elérhetőek.

A hővisszanyerős rendszerek lényege, hogy rengeteg fűtési energia takarítható meg azáltal, hogy a szennyezett meleg levegőben rejlő hőenergiát hasznosítjuk a hidegebb friss levegő felmelegítésére.

Hővisszanyerős berendezések esetében a hővisszanyerési hatásfok a gyártók által transzparensen kommunikált műszaki adat. Azonban emellett az adat mellett a legfontosabb szempont egy ilyen rendszer kiépítése során a megfelelő méretezés alapján történő gépkiválasztás. Ehhez feltétlenül szükséges olyan szellőzőgépet választani, amelyhez rendelkezésre áll olyan méretező, kiválasztó szoftver, amely az igények alapján meghatározott részterhelésen is képes a gépről tényleges működési paramétereket szolgáltatni. Csak így garantálható, hogy a kiszemelt szellőzőgép a manapság oly elterjedt, szűk keresztmetszetű légtechnikai csővezeték hálózat ellenállását is képes lesz leküzdeni és a tervezett légszállítást biztosítani. Emellett látni kell már méretezéskor, a befújt szellőző levegő tényleges hőmérsékletét, akár -15 C külső hőmérsékletre vonatkoztatva is. Ez mind komfort, mind tényleges energiahatékonyság szempontjából is igen lényeges szempont.

Fontos továbbá azt is tisztán látni, hogy a kiválasztott gép mindezeket a működési feltételeket milyen zajkibocsájtás mellett tudja teljesíteni. Minden tervező és kivitelező szakember legrosszabb rémálma az, ha egy általa megálmodott rendszer nem teljesíti az elvárt igényeket. Ha mindez nem tervezési, vagy kivitelezési hiba, hanem az adott gép gyengesége, akkor még rosszabb a helyzet, ugyanis ilyenkor a legtöbb esetben már nem nagyon van mit tenni. A megrendelői elégedetlenség pedig súlyosan visszahat az üzleti kapcsolatokra.

Az Aereco Mural és Global sorozatú gépei alumínium lemezes keresztellenáramú hőcserélőjüknek köszönhetően itt is kiemelkedőt produkálnak. Tényleges hővisszanyerési hatásfokuk meghaladja a 90%-ot. Általánosságban jellemző előny a szűrt levegő, azaz a gépek rendelkeznek por, illetve pollen szűrőkkel. Ami viszont talán ennél is fontosabb és nagyon jellemző a fent említett típuscsaládokra, az a bennük integrált ventilátorok milyensége.

Egyrészt valamennyi gép igen nagy csőellenállások leküzdésére alkalmas, nem ritka az 500Pa-os érték sem. Ez egyfelől garantálja, hogy még részlegesen eltömődött szűrők mellett is zökkenőmentes legyen a működés, másrészt hosszú és kanyarokkal rendelkező rendszerek, akár szűk keresztmetszetű csővezetés mellett is hatékony legyen.

Nem elhanyagolható szempont emellett az igen csendes működés, ami a gyárilag zajcsillapított szelepfogadó és osztó dobozok révén még az áthallásoknak és keletkező léghangoknak is gátat szab.  

Ma már számos tervező élvezi termékeink kiválasztó programjainak előnyeit, amellyel neked is szívesen segítünk! 

Az Aereco kiválasztó és méretező szoftvere segítségével ezeket a számításokat és a megfelelő gép kiválasztását elvégezzük a tervezési paraméterek megadását követően, ezzel is segítve a tervezői munkát, illetve tervezőknek és kivitelezőknek létrehozott Aereco Akadémia felületeinken oktató videókkal és egyéb hasznos információkkal, szakmai segítségnyújtással is támogatjuk a partnereinket.

Tervezőként és kivitelezőként egyaránt fontos és szükséges időt szánni a használni kívánt gépek műszaki tartalmának megismerésére. Ez katalóguslap alapján aligha lehetséges teljes mértékben. Ezért az Aereco Légtechnika Kft. rendszeresen szervez olyan szakmai rendezvényeket, amelyen ténylegesen hasznos és gyakorlatias ismereteket szerezhet szellőzési rendszerekről, termékeinkről, megoldásainkról.

Érdemes áldozni erre a drága időnkből, mert ez az időbefektetés hatványozottan fog megtérülni munkánk hatékonyságában. Erre kezdésként az Aereco Akadémiát ajánljuk.

Gépész tervezőknek pedig a tematikusan összegyűjtött segédletünket javasoljuk.

Aereco Akadémia

segédlet

AerecoSzellőztetés

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul