e-gépész online szaklap

Hétmilliárd forint többlettámogatást kaphatnak a távhőszolgáltatók

2024. május 8. | e-gépész| |  0 |

Hétmilliárd forint többlettámogatást kaphatnak a távhőszolgáltatók

A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjak év eleji egységesítéséből származó többletkiadásaikat. Az ágazati szereplők támogatásairól szóló miniszteri rendeletmódosítást a közeljövőben kihirdethetik.

2024. január elsejétől a nem lakossági fogyasztók a korábban több mint 900 féle víz- és csatornadíj helyett egységes alap- és fogyasztással arányos díjakat fizetnek. A módosítás kiegyenlítette a legalacsonyabb és a legmagasabb tétel közötti, az ivóvíznél akár 49-szeres különbséget.  

A jelentős mennyiségű vizet használó távhőszolgáltatók kiszámítható gazdálkodása és zavartalan működése érdekében a kormány e társaságok többletkiadásait rendszeres támogatásaik megemelésével tervezi kompenzálni. A kapcsolódó rendeletmódosítás kihirdetése után a szükséges forrásokat az év elejéig visszamenőleg téríthetik meg összesen 7 milliárd forint értékben.

A több mint 670 ezer lakossági díjfizetőt ellátó távhőszolgáltatók bevételből meg nem térülő kiadásait az ún. távhőkassza útján ellentétezi a költségvetés – végső soron az adófizetők.

Távhő

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul