e-gépész online szaklap

Már ilyen is van: freoncsempész

2024. április 3. | e-gépész| |  0 |

Már ilyen is van: freoncsempész

A közelmúltban egy olyan bűncselekménnyel bukott le egy amerikai férfi, mint korábban még soha senki az Egyesült Államok történetében. Hűtőközeget, konkrétan R22-t (freont) csempészett be Mexikóból az USA-ba, ahol ennek a fluorozott szénhidrogénnek a felhasználását, hasonlóan az Európai Unióhoz és más országokhoz, már betiltották. Öt év börtön és 250 ezer dollár pénzbüntetés lehet a bűncselekmény jogkövetkezménye.

Egy 58 éves kaliforniai férfi az első amerikai, akit fluorozott szénhidrogének csempészete miatt tartoztattak le az Egyesült Államokban – tette közzé a New York Times cikke alapján a VGF. Michael Hart üzleti modellje egyszerű volt: átautózott Mexikóba, ott bevásárolt R22-ből, azt átvitte a határon, majd az USA-ban már betiltott hűtőközeget jó áron elpasszolta MarketPlace-en. „Ez az első alkalom, hogy az Igazságügyi Minisztérium eljárást indít valaki ellen üvegházhatású gázok illegális behozatala miatt, de nem ez lesz az utolsó” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Tara McGrath államügyész. „Minden lehetséges eszközt bevetünk, hogy megvédjük bolygónkat a mérgező anyagok okozta károktól, beleértve a büntetőeljárások megindítását is” – tett hozzá. És ez nem üres fenyegetés: a New York Times cikke szerint Hart a csempészésért akár öt év börtönbüntetést és 250 ezer dolláros pénzbírságot kaphat, de ha kiderül, hogy bűnszövetkezetben dolgozott, az öt év akár 20 is lehet.

Az R22, másképpen freon, egykor a hűtőberendezések, légkondicionálók kedvelt közege volt, de használták különböző spray-k tölteteként is. Remek hűtéstechnikai jellemzői mellett van pár rossz tulajdonsága is, nevezetesen a légkörbe kerülve károsítja az ózonréteget és erőteljesen fokozza az üvegházhatást. Emiatt az 1987-ben aláírt Montreáli Jegyzőkönyv néven ismert nemzetközi szerződés kimondta rá a „halálos ítéletet”, így a fejlett országokban már régóta nem gyártanak R22-t, s annak felhasználása sem megengedett.

Az Egyesült Államok konkrétan 2010-ben rendelte el az R22 gyártásának a leállítását, s tiltotta meg a hűtőközeg felhasználását új hűtőszekrényekben és klímaberendezésekben, 2022 január elseje óta pedig tiltja az importálását is. A probléma ezzel csak annyi, a 2009 előtt R22-vel töltött hűtők és légkondicionálók közül még rengeteg működik ma is, és működhetnek akár további évekig, ha megkapják a rendszeres szervizt és a hűtőközeg-utánpótlást. Ez az a piaci rés, amit Hart megpróbált kihasználni.

Az Európai Unióban, így Magyarországon is, az EU 2039/2000 sz. rendelete értelmében 2004 óta nem szabad R22 hűtőközeget új hűtőberendezésekben és hőszivattyúkban felhasználni, illetve tilos az R22-vel töltött egységek forgalomba hozatala is. 2009. január 1-től a gyári friss R-22 forgalmazása, tárolása, felhasználása is tiltott.

Hűtőközeg

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul