e-gépész online szaklap

Emlékezés dr. Bánhidi Lászlóra, a sikeres emberre

2024. március 13. | Pongrácz Lajos| |  0 |

Emlékezés dr. Bánhidi Lászlóra, a sikeres emberre

Milyen ember volt is ő? Erre a kérdésre nem egyszerű válaszolni, de ha azt mondom, hogy ő egy igazi ember volt, akivel jól lehetett beszélgetni, nemcsak szakmai témákról, hanem úgy általában mindenről, és ha még azt is hozzáteszem, hogy segítőkész is volt, akkor nagyot nem tévedek. Szakmai területen pedig rendkívül termékeny volt, több könyve és számos szakcikke jelent meg itthon és külföldön egyaránt.

Én pedig azon szerencsés emberek közé tartoztam, akiknek megadatott az is, hogy rokoni és később munkatársi kapcsolatba kerülhettem vele, így többször is megadatott, hogy beszélgethettünk egymással. Különösen öröm volt vele akkor együtt lenni, amikor kedvenc szórakozásának, a horgászatnak hódolt, ilyenkor megszűnt a külvilág, csak a fő cél, a halfogás lebegett a szeme előtt. Ha sikeres volt a horgászat, nem is volt nála boldogabb a környéken. Nagyon gyakran elajándékozta kifogott halakat ismerőseinek, barátainak.

Szakmai tevékenysége hasonlóan a hobbijához példamutató volt. Az egyetemen, az akkori Épületképész Tanszéken dolgozott és dániai körútjáról hazahozott, a „Zárt terek hőérzeti méretezése” tématerületnek lett a hazai és hamarosan nemzetközi szaktekintélye.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy közreműködhettem ennek a könyvnek az elkészültében. No és arra is, hogy Lacinak sikerült a kutatásaihoz feltétlenül szükséges anyagi hátteret biztosítani, amiből a világon harmadikként megépült hazánk Mikroklíma Laboratóriuma és ennek szolgáltatásai messze túlnyúltak a laboratórium falain, a szakmában szinte mindenütt ismerték, és elismerték az eredményeit. Amikor elment nyugdíjba, úgy gondolta, hogy innentől kezdve már csak a szakmával foglalkozik, de ezt csak részben tudta teljesíteni. Népszerűsége, tudása miatt gyakran hívták előadást tartani.

László egy érdekes, kellemes jelenség volt, méltón vívta ki a környezetének elismerését, mindazokét, akikkel szorosabb szakmai kapcsolatban volt. 93 éves korában azonban a teremtő sajnos elvette a családjától és mindazoktól, akik őt ismerték és szerették.
Köszönjük László, hogy voltál nekünk és ígérjük, hogy emlékedet megőrizzük!

Pongrácz Lajos
volt munkatársad

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul