e-gépész online szaklap

Lindab légtechnikai megoldások támogatják a Semmelweis Egyetem energetikai felújítását

2024. február 15. | e-gépész| |  0 |

Lindab légtechnikai megoldások támogatják a Semmelweis Egyetem energetikai felújítását

A Semmelweis Egyetem nyolc jelentős létesítményének energetikai korszerűsítése zajlik már több éve. A program keretében megújult többek között az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika, a Semmelweis Egyetem Balassa János Kollégiuma is.

A Tömő utcai Klinikai Tömb rekonstrukciója során a közel 190 férőhelyes előadóterem szellőzésének korszerűsítését végezte el a Novoterm-96 Kft., aki a projekt generálkivitelezési munkáiért felel. A hűtést és fűtést biztosító rendszerek felújítása keretében az épület szervizhelyiségében a légcsatorna-hálózat modernizációja valósult meg, melyet Lindab megoldások alkalmazásával végzett el a kivitelező. A tiszta és friss levegő biztosítása mellett fontos szempont volt az előadóterem megfelelő akusztikájának kialakítása is.

Lindab megoldások segítették a kivitelezők munkáját

Az érintett helyiség esetén az eredeti szellőztetőrendszer négyszög keresztmetszetű volt, a függesztések, kialakítások megtartásának érdekében Lindab négyszög keresztmetszetű, 1000 x 600 mm-es légcsatorna elemeket alkalmaztak, négyszög hangcsillapítókkal és tűzcsappantyúkkal. Ezzel a Lindab légcsatorna megoldással ’C légtömörség’ értéket sikerült elérni, ami a négyszög-rendszerek esetén kiemelkedő. Jelentős nyomásállóságú, tisztaterek és steril körülmények elérése érdekében is kiváló megoldás a Lindab négyszög légcsatorna alkalmazása, amely a 2/5-ös nyomásállóságot (+2500 Pa és -1000 Pa között) eredményezhet.

Mindemellett tűzcsappantyúk is beépítésre kerültek. Ez kiemelten fontos minden épület esetén, így a kórház felújítása során is annak érdekében, hogy tűz esetén a legnagyobb biztonságot nyújtsák a beépített megoldások.

A rugalmasságot segítette, hogy a Lindab a biatorbágyi üzemében gyártja bizonyos termékeit, így a négyszög légcsatorna idomokat is, így gyorsan tudtak alkalmazkodni a felmerülő igényekhez. A kórház esetén hozzávetőlegesen három hét alatt sikerült kiépíteni a korszerű szellőztetőrendszert. Kiemelt szempont volt a határidők pontos betartása és az ütemezett szállítás, ami szintén támogatta a Novoterm96 Kft.-t a felújítás során.

Lindab akusztika

Az előadóteremben a lehető legjobb akusztikai megoldások beépítésére törekedtek. A Lindab akusztikában is élenjáró a vállalat nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is. Saját nemzetközi laboratóriumban elért eredmények alapján fejlesztik a termékeiket a minőség és professzionális megoldások kialakítása érdekében. A négyszög hangcsillapítók, illetve a Lindab légcsatorna kiválasztásával a lehető legcsendesebb működés és az elérhető legnagyobb hatékonyság metszéspontjának megtalálására törekedtek a kivitelező szakemberek.

A fenntarthatóság fókuszban

A Lindab kifejezetten nagy hangsúlyt helyez a fenntarthatóságra. Az energiahatékonyság, illetve az energiahatékony Lindab megoldások vannak fókuszban a gazdaságosabb, fenntarthatóbb üzemeltetés elérése érdekében. Emellett a Lindab folyamatos törekvése a karbonlábnyom csökkentése, melyet a fenntarthatóbb alapanyagok (fosszilis anyagoktól mentes és újrahasznosított acélból is elérhetők bizonyos termékek) és az EPD-k (Környezetvédelmi terméknyilatkozat) biztosítása és folyamatos bővítése révén is támogat a vállalat.

A vállalat célja mindezekkel, hogy fenntartható, ugyanakkor hatékony alternatívákat nyújtson az építők és építtetők számára a beruházások megvalósítása során.

További képek

Fotó: Erdei Mihály / Magyar Építők

Lindab

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul