e-gépész online szaklap

Földhőszivattyúk szabványa

2023. november 15. | e-gépész| |  0 |

Földhőszivattyúk szabványa

2023. november 1-jén a magyar szabványállomány része lett az „MSZ EN 17522 Visszatöltött és injektált fúrólyukba elhelyezett geotermikus hőcserélők tervezése és kivitelezése” európai forrásdokumentumú szabvány, mely a geotermikus energiarendszerekben használt injektált fúrólyukak hőcserélőivel foglalkozik:

  • a geológiai és környezetvédelmi szempontokkal: a felszín alatti vizek, a talaj és a barlangok védelmével;
  • a fúrás tervezésével, kivitelezésével: a tervezési szempontokkal, a felhasznált anyagokkal, a fúrási folyamattal, a hulladékkezeléssel;
  • leírja a geotermikus hőcserélők felépítését, műszaki jellemzőit, valamint a geotermikus szondateszt eljárását;
  • a kivitelezést, az üzemeltetést, a felügyeletet, a karbantartást és a leszerelést.

A szabvány mellékletei további hasznos információt és összefoglalót tartalmaznak a témával kapcsolatosan: példákat adnak a szimulációs időre, a hővezető képességre és a hőkapacitásra, valamint megadnak egy üzembehelyezési ellenőrző listát, valamint a fő fúrási módszereket (annak előnyeivel és hátrányaival) táblázatos formában.

A dokumentum csak visszatöltött és injektált fúrólyukakra vonatkozik, talajvízzel töltött fúrólyukakra nem alkalmazható. A közvetlen tágulási és a hőszifontechnikák nem tartoznak a dokumentum alkalmazási területébe.

Ismert, hogy Magyarország kitűnő geotermikus adottságokkal rendelkezik, Európában csak Olaszország és Franciaország kelhet velünk versenyre. Azonban a geotermikus energia energiamérlegben való aránya Magyarországon 0,29%, az összes megújuló energiaforráson belül vizsgálva a geotermikus energiát, mindössze 6,6%-ban részesedik a biomassza és a tűzifa együttes, mintegy 86%-os aránya mellett.

A szabvány alkalmazásával további lépést tehetünk a geotermikus energia megfelelő hasznosítása irányába – az alkalmazást megkönnyítené, ha elkészülne a dokumentum magyar nyelvű változata, ezért az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban keressék az MSZT munkatársait a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

 

Hőszivattyú

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul