e-gépész online szaklap

Számokban a magyar földgázrendszerről

2023. október 24. | e-gépész| |  0 |

Számokban a magyar földgázrendszerről

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és az FGSZ Földgázszállító Zrt. szakmai együttműködésében tizedik alkalommal jelenik meg a magyar és a nemzetközi szállítási rendszerüzemeltetői, valamint az országos földgázforgalommal kapcsolatos adatokat tartalmazó közös kiadvány.

2022 mozgalmas év volt, a háborús konfliktus nyomán kialakult európai energiakrízis jelentős kihívások elé állította a szektort. Magyarország ennek ellenére 1 838 millió m3-rel növelte a nettó földgázimportját, így biztosítva, hogy hazánk tárolói a fűtési idény kezdetére 86,4%-os töltöttségi szintet érjenek el.

A nehéz piaci körülmények ellenére, a hazai energiaellátás és a lakosság ellátásbiztonsága a múlt évben is folyamatosan garantált volt. A nagykereskedelmi árak emelkedése miatt az átlagfogyasztás feletti lakossági tarifák is módosultak. Az intézkedés eredményeként a lakossági szegmensben 4,03 milliárd m3-ről 3,46 milliárd m3-re, 14,2%-kal csökkent a lakossági földgázfelhasználás.

Az áremelkedés hatása az ipari fogyasztók esetében szembetűnőbb: 15,3%-kal csökkent a belföldi felhasználásra átadott gáz mennyisége. Magyarország földgázfelhasználása összességében a 2021-es 11,06 milliárd m3-es fogyasztáshoz képest 14,9%-kal, 9,41 milliárd m3-re csökkent, megszakítva ezzel a 2015 óta tartó növekedési trendet. A rendkívüli helyzetre való tekintettel az Európai Unió Tanácsa rendeletben (2022/1369) rögzítette a kereslet önkéntes csökkentését. Eszerint a tagországok elkötelezték magukat, hogy fogyasztásukat 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között az elmúlt öt év azonos átlagához képest 15%-kal csökkentik. Ezt szem előtt tartva Magyarország 2022. augusztus 1-je és december 31-e között 22,2%-kal, 4,36 milliárd m3-ről 3,39 milliárd m3-re csökkentette az ország gázfelhasználását.

Az idei kiadvány – a korábbi évek gyakorlata szerint – részletesen bemutatja a földgázszektor szabályozási környezetét, az országos földgázmérleget, a földgázforrások, -termelés és -import alakulását. Az összefoglaló ismerteti továbbá a napi középhőmérséklet földgázfelhasználásra gyakorolt hatását, a földgázszállító és -elosztó vezetéki, valamint a tárolói és csúcsnapi adatokat.

A magyar földgázrendszer 2022. évi adatai című kiadvány az alábbi gombra kattintva nyitható meg.

Érdekel

Borítóképen: az FGSZ Földgázszállító Zrt. nagynyomású földgázszállító vezetékei

FöldgázMEKH

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul