e-gépész online szaklap

Klímabarát fűtési rendszer beépítésére kötelezik a lakásépítőket

2023. szeptember 13. | e-gépész| |  0 |

2023. szeptember 8-án megszavazta a német szövetségi parlament (Bundestag) azt a javaslatot, amely klímabarát fűtési rendszerek alkalmazására kötelezi a beruházókat. Az úgynevezett fűtési fordulat, vagyis az éghajlatváltozáshoz nagyban hozzájáruló fűtési technológiák kivezetésének megkezdését szolgáló törvény legfőbb eleme, hogy 2024-től az új építésű lakóingatlanok fűtését legkevesebb 65 százalékban megújuló energiával kell megoldani

Hónapokig tartó vitákkal formálták meg a fűtési rendszerek új szabályairól rendelkező törvény tervezetét, amelyet végül 399 igen szavazattal, 275 nem szavazat ellenében és 5 tartózkodás mellett fogadtak el – írja az MTI.

Az úgynevezett fűtési fordulat, vagyis az éghajlatváltozáshoz nagyban hozzájáruló fűtési technológiák kivezetésének megkezdését szolgáló törvény legfőbb eleme, hogy 2024-től az új építésű lakóingatlanok fűtését legkevesebb 65 százalékban megújuló energiával kell megoldani. A törvény az új lakások mellett a felújítandó ingatlanokról és számos szabályról, kivételről és támogatásról – például a fűtés korszerűsítéséhez igényelhető akár 70 százalékos állami hozzájárulásról – is rendelkezik.

Németországban a fűtés teszi ki az energiafelhasználás 30 százalékát, és a fűtésre használt energia 80 százalékát fosszilis – nem megújuló forrásból származó és nagy szén-dioxid-kibocsátással járó – energiahordozók adják, míg például a szomszédos Dániában éppen fordított az arány, megújuló forrásból származik a fűtésre használt energia 80 százaléka.

Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter a szavazás előtti felszólalásában rámutatott, hogy a Bundestag még az előző kormány kezdeményezésére rögzítette törvényben, hogy Németországnak 2045-re el kell érnie a klímasemlegességet, intézkedéseket viszont nem rendelt a célkitűzéshez. Az új jogszabállyal konkrét lépések is kapcsolódnak a célhoz, aminek révén a klímavédelem milliók életét befolyásoló és terhekkel járó üggyé válik, ezért érthetőek az aggodalmak. A törvény azonban jogbiztonságot és kiszámíthatóságot teremt, megvédi a fogyasztókat az energia drágulásától és igazságosan osztja el a terheket.

ÉpítőiparMegújuló energia

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul