e-gépész online szaklap

Letölthető az új számítási módszer az épületek energetikai jellemzőinek meghatározására

2023. szeptember 8. | e-gépész| |  9 |

Az épületenergetikai rendeleteket illetően lényegi változások történtek. A 2023 májusában már kihirdetett, de csak 2023 novemberétől hatályos módosítások jelentősen érintik a számítási módszert, a követelményeket és a tanúsítást egyaránt.

2023. május 25-én jelent meg az a jogszabálycsomag, amelyre a szakemberek már hosszú ideje vártak. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet teljes átalakuláson megy keresztül, míg az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletet hatályon kívül is helyezik. Értelemszerűen módosulni fognak az építési engedéllyel és az egyszerű bejelentéssel létesülő épületek energetikai követelményeire vonatkozó rendelkezések is – foglalja össze az  épitésijog.hu.

A Kormány döntése értelmében az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet megmarad, azonban jelentős átalakításon megy keresztül. A 200/2023. (V. 25.) Korm. rendelet indokolása szerint a módosítás célja egy új energetikai tanúsítványi minta és arculat meghatározása.

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet átfogó felülvizsgálatára is sor került, aminek az lett az eredménye, hogy egy új miniszteri rendelet született: az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet.

Az új épületenergetikai követelményekre tekintettel a kapcsolódó hatósági eljárások szabályait is át kellett alakítani. 2023. november 1. napjától az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet, továbbá a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet egyes rendelkezései is módosulnak.

További információk elérhetők az épitésijog.hu oldalon.

A kormany.hu oldalon található Dokumentumtárból letölthető az új számítási módszer.

Letöltöm

Kapcsolódó

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2023. szept. 28.

Nem mintha hozzá akarnék nyúlni az új számításhoz, új, validált szoftver nélkül, de azért 400.000 meteorológiai adatot egy pdf-ben közzé tenni? Inkább nem írom le mit gondolok.


Mácsár János | 2023. szept. 28.

Ismét változott a letölthető anyag, sikerült átnevezni a fájlokat 2023. (V.25.) ÉKM rendelet 1. és 2. függelék-re. Nem tudom más is változott-e.


Mácsár János | 2023. szept. 28.

https://www.e-epites.hu/e-tanusitas/ weblap tájékoztatása alapján , minden tanúsítónak újra regisztrálnia kell magát, nem veszik át a ”régi” rendszerből automatikusan.


Zoárd | 2023. szept. 25.

Épeszű mérnök validált szoftver nélkül nem áll neki egy ilyen számítási módszernek.


Mácsár János | 2023. szept. 18.

Fülöp Miklós: ugyanaz, csak zip tömörítve. Sajnos nem vették a fáradtságot, minimum átnevezni a fájlokat. Minden változik, várhatóan több energia és idő kell egy tanúsítvány elkészítéséhez. Az ár kissé nevetséges, telefonos tanúsítók továbbra is előnyben. Miért nem kötelező méretezett alaprajz csatolása, belmagasság adatokkal? A tanúsítvány elkészítése a rendelet szerint szükséges, de az eladóra és vevőre van bízva, hogy kérik-e, átadják-e (újnál és banki hitelnél kérik majd továbbra is), semmi ellenőrzés nincs a rendeletben. Eddig legalább az ügyvéd kérte, most már Ő sem fogja... Kérdés, hogy mi a célja az egész tanúsítási ügynek. Csak egy direktívának akartunk megfelelni, de már nem is annyira fontos? Ezután vajon adatbázis sem lesz a meglévő épületek energetikai színvonaláról?


Zöhls András | 2023. szept. 17.

Valahogy túl hamar eltűnt ez a cikk a kezdőoldalról, pedig szerintem a benne olvasható információ nagyon sok kollégát érint. Van köztünk, aki tanúsítást készít, másoknak tervezett, esetleg felújításra váró épületekre kell energetikai számítást készíteni. A 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletet november 1-én felváltja az építési és közlekedési miniszter 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelete, az eddigitől teljesen eltérő számítási módszerrel. Ez karcsú másfél hónap, utána az eddigi programjainkat átadhatjuk az enyészetnek. Ha lesz új (ennek eddig nem látom a nyomát), azt kell beszerezni és megtanulni. Nem lesz egyszerű, mindenkinek ajánlom, töltse le és lapozzon bele. A ma még érvényes jogszabály kb. 50 oldalas, az új 31 oldal, ami kiegészült egy 90 oldalas leírással a számításról, és egy 33 oldalas anyaggal a számítási módszer referenciaértékeiről. Csak a jelmagyarázat 15 oldalt foglal el (jó, az utolsót csak félig), 320 tétel, amiből négy azonos megnevezés mellett 2-2 mértékegységet használ. Elfogadom, hogy az eddigi számításnál valamivel pontosabb értéket ad, de egy lakás vásárlásnál ez nagyon kevés embert fog érdekelni. A 176/2008. (VI. 30.) Kormány rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szintén változik novembertől (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0800176.kor&timeshift=20231101, de egy tétel változatlan marad: ”10. § (1) A tanúsító tevékenysége elvégzéséért díjra jogosult, amelyet a tanúsítás elkészítésére fordított idő alapján úgy kell megállapítani, hogy a tanúsítás díja megkezdett óránként legfeljebb 5500 forint. Ezen igényt - díjjegyzékkel - a szerződéskötéskor és a tanúsítás elkészítésekor, átadásakor érvényesíteni kell. (2) Az 5. § (1) bekezdés a) pontja szerinti, illetve önálló rendeltetési egységnél (lakásnál) a b) pont szerinti esetben a tanúsítás elszámolható időigénye legfeljebb 2 munkaóra.” Számlázott, tehát adózott legfeljebb 11 ezer forintért hány jelentkező lesz ilyen munkára, nem tudom. Lehet, ezt a kamarai tagozatnak sem ártana (ártott volna) végiggondolni.


Thurzó Gábor | 2023. szept. 17.


Fülöp Miklós | 2023. szept. 14.

Mácsár János: Illetve felettük a ”Épületek energetikai jellemzőinek meghatározása – számítási módszer” doksumentumok.


Mácsár János | 2023. szept. 11.

Szuper. ”Előterjesztés” nevű 2 db doc fájl és ”Meteo_hatteradat.xlsx” adatsor.

Facebook-hozzászólásmodul