e-gépész online szaklap

Szigorítás várható a gázkazánok és villanybojlerek felhasználásában

2023. július 26. | e-gépész| |  1 |

Szigorítás várható a gázkazánok és villanybojlerek felhasználásában

Jelentős szigorítást tervez a lakossági gázkazánok és villanybojlerek felhasználásában az amerikai kormány a klímavédelem jegyében. Az energiaügyi minisztérium javaslata szerint a legszélesebb körben elterjedt villanybojlerek esetében a hőszivattyúst technológiát, míg a gázkazánoknál a kondenzációs technológiát tennék kötelezővé.

A kormányzati számítás szerint a készülékállomány lecserélése évente 11,4 milliárd dollár (mintegy 3500 milliárd forint) megtakarítást jelentene az amerikai fogyasztóknak az alacsonyabb költségeken keresztül, miközben összességében, 30 év alatt, 501 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást előzne meg – írja az MTI.

A javaslatban az is olvasható, hogy az amerikaiak átlagos rezsikiadásaiban ma 13 százalékot teszi ki a vízmelegítésre fordított összeg, és a javaslatban szereplő változások nyomán 23 százalékkal csökkenne az energiafelhasználás.

A közlés szerint az intézkedési javaslatot a legnagyobb készülékgyártókkal történt egyeztetés után tette az adminisztráció és tárgyalt a fogyasztóvédelmi érdekképviselettel.

A javaslatot ugyanakkor több bírálat is érte szintén vásárlói szervezetek részéről, amelyek szerint az előírt készülékek jóval drágábbak a hagyományosaknál, így komoly többletköltséget jelent majd a lakosság számára a változás, valamint az intézkedéssel szűkül a fogyasztói szabadság.

A tervek szerint 2029-ben életbe lépő szövetségi jogszabályt a kongresszusnak is el kell még fogadnia.

A közelmúltban komoly vitát váltott ki az a kormányzati tervezet, amely az évtized közepére az új építésű ingatlanok esetében megtiltaná a gáztűzhelyek beszerelését szövetségi szinten. Hasonló tilalmakat egyes államokban már törvénybe foglaltak, így májusban New York állam fogadott el törvényt a gáztűzhelyek betiltásáról az új lakásokban.

BojlerGázkazán

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2023. júl. 26.

AA fejlett USA néha utoléri Európát. Most jutottak el a kondenzációs gázkazánig? A ma kapható hőszivattyús melegvíztermelő bojler jelenleg Magyarországon a soha meg nem térülő beruházás kategóriája. Bár most megjelent egy cég, aki 250 eFt-os árral árul ilyen berendezést, a többi cég 600-1.000 eFt ára mellett. Vajon mitől ez a különbség. Lehet egyelőre túlárazottak ezek a készülékek?

Facebook-hozzászólásmodul