e-gépész online szaklap

Öt szempont klímaválasztáshoz

2023. június 22. | e-gépész| |  0 |

Öt szempont klímaválasztáshoz

Bár a legtöbben a kánikula beálltával az utolsó pillanatban próbálnak klímaberendezést beszereltetni, a szakemberek szerint nincs ok az aggodalomra, hiszen nem kell attól tartani, hogy a készülékekből esetleg hiány alakul ki a piacon.

Fontos kérdés lehet azonban, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a választás során ahhoz, hogy egy hosszú távon is hasznos, az igényeinknek és az otthonunk paramétereinek megfelelő berendezést válasszunk. A Panasonic szakértője részletezte, hogy mire érdemes odafigyelni, emellett arra is kitért, hogy miért nem érdemes kihagyni a már meglévő készülékek karbantartását.

A méret a lényeg

Az egyre tudatosabbá váló vásárlók számára az első szempontok között szerepel a fenntarthatóság, aminek az is része, hogy a leghatékonyabb, tehát a kapacitása megfelelő legyen az adott helyiségbe. „A teljesítmény meghatározásánál fontos, hogy milyen méretű a tér, mennyire süt oda a nap és napi hány órát, illetve hányadik emeletről van szó, milyen minőségű az ablakok, illetve a falak szigetelése. Mindezek megfelelő felmérésével és figyelembevételével nem csupán a környezet, hanem a pénztárcánk szempontjából is sokkal tudatosabb döntést hozhatunk” – hívta fel a figyelmet Szabó-Jilek Ágnes, a Panasonic Heating & Cooling Solutions, azaz fűtés-hűtés üzletágtól.

Egészség komfortosan

A klímaberendezéseket elsősorban abból a megfontolásból szoktuk választani, hogy nyáron hűteni, az átmeneti időszakban vagy enyhébb téli napokon pedig fűteni tudjunk vele, azonban használatuk az egészségmegőrzés szempontjából is lényeges lehet, ugyanis a Panasonic fejlesztéseinek köszönhetően már létezik olyan technológia, amely segítségével a jó kültéri levegő előnyeit beltéren is élvezhetjük, így az otthonunk is élhetőbbé válhat. A nanoe™ X technológia kiváló megoldást és segítséget jelenthet az allergiaszezon során, megoldást jelenthet a penész ellen, emellett képes a kellemetlen szagok semlegesítésére, továbbá a hajat és a bőrt is hidratálja.

Sokszínű lehetőség

A választás során nem szabad megfeledkezni a készülék megjelenéséről sem, hiszen annak megvásárlása hosszú távú elköteleződést jelent. A légkondicionálás hallatán legtöbben az oldalfali készülékekre gondolnak, amelyek hangsúlyos részévé válnak az enteriőrnek. Karcsúság, ívek, fém inzertek, logózás, matt, fényes vagy strukturált anyag, LED visszajelzők, portaszító képesség mind-mind szempont lehet, nem is beszélve a színekről. „A klímaberendezések megfelelő telepítés és karbantartás mellett akár húsz évig is az enteriőr részét képezhetik, így érdemes olyan színt és típust választani, amit hosszú éveken keresztül el tudunk képzelni az otthonunkban. Manapság a fehér mellett már ezüst és grafitszürke is elérhető a kínálatunkban, így mindenki megtalálja az igényeinek legmegfelelőbb dizájnt” – mutatott rá a Panasonic szakértője.

Diszkrét megoldás

Ha légkondicionáló vásárlásra kerül a sor, a legtöbben az oldalfali készülékekre gondolkodnak, mert ezek a legelterjedtebbek a lakosság körében kedvező bekerülési áruk miatt. Azonban az is megoldást jelenthet, ha nem a belső térhez színben vagy stílusban passzoló, hanem könnyen „elrejthető” megoldást választunk. Ha olyan eredményt szeretnénk, ami kevésbé feltűnő, a légcsatornás és kazettás készülékek a legdiszkrétebbek, emellett kis helyet foglalnak, azonban ezekhez álmennyezetre van szükség. Az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbé váló rejtett LED szalagokkal, akár fa és beton alkalmazásával izgalmasabbá tett ál- és valós mennyezet kialakításokkal az ilyen klímakészülékek betervezése már könnyedén megvalósítható.  Mindössze kb. 25 cm magasságra van szükség a beltéri egységnek a plafonban a kazettás készülékeknél, míg a légcsatornás beltérik ennél is kevesebb, akár 20 cm-es helyre is beilleszthetők. Ezeknél a készülékeknél csak a befúvórács látszik, ami általában fehér vagy fémszínű. Ha komplex megolsáokban gondolkozunk, akkor a Panasonic Aquarea EcoFleX hőszivattyúja a légcsatornás klíma mellett a használati melegvíz előállításról és fan-coil, radiátor vagy padlófűtés energiahatékony ellátására is képes egyetlen kültéri egységgel. Létezik úgynevezett fali konzol is, melyek a lapradiátorokhoz hasonló, 21 cm mély és 75 cm széles kialakítású. Előnye, hogy elrejthető az ablak alatt, a függöny mögé. Ezek a készülékek különösen fűtés üzemmódban okoznak kellemes meglepetést a láb magasságban kifújt kellemes meleg levegővel.

Kényelem mindenekelőtt

Ha sikerült döntésre jutnunk a méretet, és ezzel együtt az energiahatékonyságot, a színt és stílus, illetve a levegőminőség-javító funkciókat illetően, arról se feledkezzünk meg, hogy milyen kényelmi funkciókra van igényünk. Ilyen lehet az időzítő funkció, a távolról irányíthatóság, a különféle üzemmódok (pl. hűtés, fűtés, szárítás), páratartalom-szabályozás, valamint a légáramlás beállításának lehetősége. Emellett természetesen az sem elhanyagolható, illetve a kényelmet szolgálja, ha olyan készüléket választunk, aminek a zajszintje alacsony, tehát a készülék csendesen, szinte észrevehetetlenül működik. 

Hiába a hirtelen jött meleg, a karbantartást nem érdemes elbliccelni

Ha már rendelkezünk készülékkel, akkor a hirtelen jött kánikula könnyen arra késztethet minket, hogy haladéktalanul, akár szervizelés nélkül kezdjük el használni a klímaberendezést, azonban ezt a folyamatot nem érdemes elbliccelni. A klímaberendezések esetében azért fontos szakembert hívni, mert ehhez a folyamathoz egyrészt szét kell szerelni a készüléket, másrészt ahhoz, hogy megőrizhessük a garanciát, a karbantartási jegyzőkönyvet ki kell tölteni, illetve bélyegzővel hitelesíteni. Ennek elhagyása garanciavesztéssel járhat, ugyanis ennek megőrzéséhez a legtöbb gyártó elvárja az évi minimum egyszeri karbantartást. „Sokan úgy gondolják, hogy mivel a hűtési és fűtési szezonban is használják a készülékeket, így azok nem állnak huzamosabb ideig, nem porosodnak, így el lehet tekinteni a tisztíttatásuktól” – hangsúlyozta a Panasonic szakértője. „Ennek éppen az ellenkezője történik, ugyanis ebben az esetben azt javasoljuk, hogy a nyári hűtési, és a téli fűtési szezon során a felhasználók szakember segítségét” – tette hozzá Szabó-Jilek Ágnes.

Klímatechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul