e-gépész online szaklap

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány

2023. június 7. | e-gépész| |  4 |

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány

A sajtóban több olyan cikk is megjelent, amely szerint ingatlan eladása vagy bérbeadása esetén az energetikai tanúsítvány készítése nem lesz kötelező 2023. november 1-től. Alaposabban megvizsgálva az energetikai tanúsításról szóló jogszabályváltozást ez a kötelezettség nem szűnik meg, csak a részletszabályok módosulnak.

Döntően szigorítások lépnek életbe, például rövidebb lesz a tanúsítványok hatálya és csak tanúsító készíthet energetikai számítást. A módszertan változása miatt a korábbi tanúsítványokat nem lehet majd felhasználni – áll az Építésijog.hu összefoglalójában.

A portál álláspontja és információi alapján 2023. novemberétől továbbra is kötelező lesz az energetikai tanúsítvány készítése új építés vagy ingatlan eladás és bérbeadás során. Új épület építése esetén a tanúsítvány elkészíttetéséről az építtető gondoskodik, a használatbavételi engedélyre vagy a használatbavétel tudomásulvételére irányuló kérelem benyújtását megelőzően, illetve az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetén a megvalósulást igazoló hatósági bizonyítvány iránti kérelem benyújtását megelőzően

Az eladónak vagy a bérbeadónak a szerződés megkötésének napjáig be kell majd mutatnia a tanúsítványt vagy annak másolatát a leendő vevőnek vagy bérlőnek. Az a szabály nem változik, hogy a tanúsítványt vagy annak másolatát a birtokbaadással egyidejűleg át is kell adni a vevőnek, bérlőnek. Ami változik, hogy rövidebb ideig lesznek érvényesek a kiállított energetikai tanúsítványok, a korábbi 10 évig helyett 5 évig.

Energetikai tanúsítás

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2023. júl. 5.

Jelenlegi információk szerint az energetikai számítási eljárások jelentősen fejlődni fognak, korrektebbek lesznek, áttekinthetőbb lesz a tanúsítási dokumentáció, a cél, az, hogy a laikusok is többet értsenek meg belőle. Biztos ár növekedéssel fog járni, bár a szakértők ezt minimálisra teszik én ebben szkeptikus vagyok. A részletesebb számítási eljárásban még több olyan rész lesz, amit ha valaki nem épületgépész akkor nem igazán fogja tudni korrektül eldönteni, mit is kell csinálnia. De se baj, a piacot igazán eddig se nagyon érdekelte a tanúsítás, szerintem továbbra sem fogja érdekelni, legfeljebb új épületeknél. Ott pedig a tervezési fázisban épületgépész készíti az energetikai számítást.


Mácsár János | 2023. jún. 21.

Az ég kék, a fű zöld. Mi ebben a hír? A tanúsító tanúsít, más nem. Ez meg egy szakmai oldal.


Zoárd | 2023. jún. 20.

Kedves János! Elvileg eddig se készíthetett tanúsítást csak az, akinek jogosultsága van. De! annak idején olyan szélesre nyitották a teret, hogy kik vizsgázhatnak le, hogy még egy geológus is levizsgázhatott. A vizsga pedig nem volt olyan bonyolult, hogy egy egyetemet végzett ne tudta volna letenni. Természetesen ez nem jelentette azt, hogy értik is, amit csinálnak, csak annyi történt, hogy egy sikeres vizsgán túl jutottak. Azt, hogy gyakorló épületgépészeknek miért kellett vizsgázni, meg nem lehet megérteni, mivel egy épületgépész mérnöknek minden részletét amúgy is ismernie kellett az energetikai számításnak, hiszen építés engedélyezési dokumentációhoz két évvel korábban már -már 2006-tól- csatolni kellett a TNM rendelete szerinti megfelelősségi számítást és máig nem kell ehhez vizsga. A tanúsítás pedig nem más, mint ennek ez eredménynek a besorolása egy táblázat alapján, ami mondjuk 7 általános iskolai szint. A tapasztalatom pedig az, hogy azok, akik nem épületgépészeként tették le a vizsgát, azoknak bizony máig ismerethiányuk van és csak segédletekből -néha ötletszerűen- választanak ki értékeket. Simán lesz így 1K arányosságú termosztatikus szelep szabályozás, amiről egyébként fogalmuk sincs mit jelent.


Mácsár János | 2023. jún. 9.

Eddig vajon készíthetett más is tanúsítványt, mint tanúsító? Adás-vételnél ellenőrzi majd valaki, hogy elkészült, vagy átadásra került?

Facebook-hozzászólásmodul