e-gépész online szaklap

Viszlát gázkazán, éljen a hidrogén – gyorsjelentés Frankfurtból

2023. március 16. | e-gépész| |  0 |

Viszlát gázkazán, éljen a hidrogén – gyorsjelentés Frankfurtból

A 2023-as ISH középpontjában a környezettudatosság és fosszilis energiahordozóktól való függőség csökkentése áll. A kétévente megrendezett eseményen számos gyártó mutatja be az újdonságaikat, így a piac várható trendjei jól kirajzolódnak.

A szerkesztőségünk több munkatársa is részt vesz a március 13 és 17. között Frankfurtba megrendezésre kerülő ISH épületgépészeti szakkiállításon.

Az idei vásáron a szén-dioxid-kibocsátás visszafogása, a megújuló energiaforrásokra való átállás, illetve az ezekhez szükséges technológiák állnak az ISH középpontjában. A kiállításra 54 országból 2025 kiállító érkezett, megtöltve 12 darab háromszintes pavilont.

Szembetűnő a „hagyományos” kondenzációs kazánok hiánya, alig találni ilyen készüléket. Az épületgépészet jövőjét a nagy gyártók a hőszivattyúkban, a hidrogénban, a napelemekben és az akkumulátorokban látják. Egyetlen átmeneti lehetőségnek a gázkészülékek előtt a „hibrid ready” megoldás kínálkozik.

Szintén feltűnő, hogy számos gyártó a készre szerelt, dobozos, plug and play, könnyen beszerelhető, energia- és helytakarékos megoldásokban hisz, legyen szó akár szellőztetőrendszerről, konténeres „hidrogénerőműről”, távhőelosztásról, akár  légcsatorna és padlófűtés kombinációjáról, vagy a szellőzéstől a melegvíz-előállításig mindent magába foglaló szekrényről.

Aki szeretne további érdekességeket is megtudni az ISH-n bemutatott innovációkról, az a VGF&HKl szaklap hasábjain bővebb tájékoztatást is kaphat. Az újság áprilisi számában egy általános beszámoló mellett például egy fényképes hírcsokor formájában megismerheti a kiállítás Dizájn Plusz nagydíjas termékeit, és az azt követő számokban is talál majd cikkeket a világ talán legnagyobb épületgépészeti szakkiállításán látottakról.

Borítóképen: a szellőzéstől a melegvíz-készítésig minden egy keskeny szekrényben!

ÉpületgépészetISH

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul