e-gépész online szaklap

A Testo új légsebességmérői megérkeztek: kompakt légsebesség- és térfogatáram mérés

2023. február 21. | e-gépész| |  0 |

A Testo új légsebességmérői megérkeztek: kompakt légsebesség- és térfogatáram mérés

Az épületüzemeltetésben nélkülözhetetlen mérési igény a precíz légsebességmérés, mind anemosztátoknál, mind légcsatornákban. A légsebesség mérésére többféle műszer is válaszható, elérhetőek szárnykerekes, hődrótos légsebességmérők, illetve olyan nyomásmérő műszerek is, amelyekhez csatlakoztatható Prandtl / Pitot cső.

 A testo 417, a testo 416 és a testo 425 ezen mérési igényre kínál megfelelő választást. A testo 417 a 100 mm-es szárnykerekes érzékelő segítségével képes mérni az anemosztátokon befújt és elszívott levegő mértékét, illetve a légsebességi értékeket, továbbá a térfogatáramot is. Az ilyen szárnykerekes mérőműszerek gyakorta nem csak a légsebességet hanem a levegő hőmérsékletét is mérik. Ezáltal ideálisak lehetnek akár a klímák kifújt levegőjének hőmérsékletmérésének céljából is. Abban az esetben viszont, ha légcsatorna lenne a mérési hely, úgy vagy a 16 mm átmérővel rendelkező szárnykerekes műszerek az ideálisak, vagy a hődrótos légsebességmérő műszerek.

A testo 425 műszer hődrótos szenzoros megoldással, míg a testo 416 16 mm-es szárnykerekes megoldással rendelkezik. Mind a kettő megoldásnak meg van az előnye. A hődrótos kivitelek többnyire nagyobb pontossággal és alacsonyabb minimum méréstartománnyal rendelkeznek, illetve többnyire képesek mérni a levegő hőmérsékletet és egyes esetekben a páratartalmat és/vagy az atmoszférikus nyomási értéket is. Továbbá a fejkiképzésük is kis mértékben vékonyabb, mint a 16mm-es szárnykerekes kiviteleké. Azonban a 16 mm-es kivitelezésű mérőműszerek nagyobb méréstartománnyal bírnak.

Továbbá ezen mérőműszerek kicsivel ellenállóbbak az esetlegesen szennyezett mérési közeg (pl. poros levegő) esetén. Azonban sem a hődrótos, sem a szárnykerekes megoldások nem ajánlottak magas hőmérsékletű, vagy szennyezett levegőáram mérésére. Ilyen esetben a Prandtl/Pitot csöves mérési megoldást célszerű választani, amihez szükséges egy arra alkalmas differenciálnyomás mérő műszer és egy mérőcső. Ezen mérésnek hátránya viszont az alacsonyabb pontosság, illetve az 1 m/s alatti légsebesség mérésére nem alkalmasak. Érdemes továbbá olyan műszert választani, amely digitális archiválásra alkalmas, illetve gyors és pontos méréseket tesz lehetővé

Bármelyik mérési igényről beszéljünk a hatékony, gyors mérés, illetve a precizitás és a könnyű, digitális archiválhatóság elengedhetetlen. Ezen műszerek tekintettel, hogy napi szinten használatban lesznek fontos, hogy strapabíró, robosztus kivitelűek legyenek és a mérési célnak maximálisan eleget tegyenek.

Érdekel

MéréstechnikaTesto

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul