e-gépész online szaklap

Mérséklődtek a földgázárak, radikálisan csökkent a hazai fogyasztás

2022. december 7. | e-gépész| |  0 |

Mérséklődtek a földgázárak, radikálisan csökkent a hazai fogyasztás

A hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41%-kal csökkent, a csúcsnapi felhasználás 241 GWh-t tett ki, amely 2014 óta a legkisebb érték – állapítja meg Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal október havi földgázpiaci riportja.

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, melynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak. Az árcsökkenést segítette, hogy az ázsiai LNG kereslet továbbra sem kapott erőre, így a szabad LNG forrásokért a fennmaradó piaci szűkösség ellenére sem folyt kiélezett árverseny.

Október hónapban a 2022. november havi termékár a Holland Gáztőzsde (TTF) esetében 195,23 €/MWh-ról 123,35 €/MWh-ra csökkent. A pozitív hatások eredményeként mérséklődtek az európai határidős árak is, de továbbra is hosszan fennmaradó piaci szűkösséget tükröznek. A spot piacon az árszintek 130-150 €/MWh-val csökkentek a megelőző havi záróárhoz képest, melyben a magas tárolói szintek és a kapacitás szűkületek miatt kialakult rövid távú kínálati többlet játszott szerepet.

Az európai infrastruktúra eseménydús hónapot zárt októberben. Bővült a holland-LNG kapacitás, október 1-jén pedig átadták a Balti vezetéket, ami Norvégiából Lengyelországba szállít gázt, és a hónap elejétől a francia-német fizikai földgázszállítás is lehetővé vált.

Októberben az európai importforrások volumene (294 TWh) az előző évinél 19%-kal alacsonyabban alakult, havi alapon a csökkenés 3%. Az orosz forrás októberben éves alapon 80%-kal, a megelőző hónaphoz képest 13%-kal csökkent. A Török Áramlaton is csökkent a szállítás, szeptemberhez képest 16%-kal. A kieső orosz forrást az LNG 59%-os növekedése csak részben tudta kompenzálni.

A hazai felhasználás októberben (5,8 TWh) az előző évihez képest 41%-kal csökkent. A megtakarítás közel fele eredt a kedvezőbb időjárásból, de a hőmérséklettel korrigált adatok is 23%-os visszaesést mutattak. Az enyhe időjárás és a magasabb import lehetővé tette, hogy októberben 8,2 TWh betárolására kerüljön sor, így a tárolók 58 TWh készlettel zárták a hónapot, a töltöttségi szint 85,6%-on állt. A stratégiai készlet szintje újra elérte a 2018-ra jellemző értéket. Az uniós földgáztárolók töltöttségi szintje a hónap végén megközelítette a 2019. és 2020-ra jellemző kiugróan magas értéket.

A MEKH októberi piaci jelentése itt olvasható.

FöldgázMEKH

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul