e-gépész online szaklap

Ünnepelt a szakma: az Év Épületgépészei 2022-ben

Lezajlott az Épületgépész Bál

2022. december 6. | e-gépész| |  0 |

Ünnepelt a szakma: az Év Épületgépészei 2022-ben

Az Országos Magyar Épületgépész Napok színes programjainak megkoronázásaként a Hotel Intercontinentalban került megtartásra a szakma ünnepélyes találkozója, az Épületgépész Bál. Az épületgépész társadalom egyik legkiemelkedőbb társasági rendezvényén a szórakoztatáson túl, az országos szakmai díjak és elismerések is átadására kerültek.

A programot Gyurkovics Zoltán, az Épületgépészeti Tagozat elnökének köszöntője nyitotta. Az elnöki beszéd annak felidézésével kezdődött, hogy éppen negyedszázaddal ezelőtt volt az első épületgépész bál, amely egy bál volt a találkozások jegyében.

„Az évek során a rendezvényhez hozzákötődtek a különböző díjátadások és a Magyar Épületgépészek Napja szakmai rendezvényei Budapesten. Csak Budapesten! Az a remény, hogy a Budapesten szervezett rendezvény országos érdeklődésre fog számot tartani, nem jött be. Így 6-7 évvel ezelőtt kitalálta valaki, hogy legyen országos szintű a rendezvénysorozat, így született az Országos Magyar Épületgépészek Napok, amely hetesre bővült. Ennek szervezeti keretei kialakultak az évek során, működni kezdett a rendszer. Ennek során 20-25 kisebb-nagyobb rendezvényt szerveztünk, szerveztek a kollégák az ország több pontján. Szakmai találkozásokat, projekt- és üzem látogatásokat, sportversenyeket, pl. bowlingversenyt és teniszkupát… Ezt a rendezvényszámot teljesítettük ebben az évben is."

"Kiemelt és jellegzetes központok lettek a felsőokú épületgépész képző egyetemek Budapesten, korábban Gödöllőn, Debrecenben és Pécsen. De az utánpótlásról sem feledkezünk meg. Az OMÉN-szervezéseink során kialakult egy hagyomány, az ünnepélyes megnyitókat minden évben egy szakközépiskolában tartjuk. A szakmai múlt relikviáit, muzeális eszközeit adja át az egyre közismertebb Épületgépészeti Múzeum, amelyekből az iskolákban múzeumsarkot alakítanak ki műhelytanáraik vezetésével a diákok. Ilyenkor kihasználjuk az alkalmat pályaorientációs beszélgetésekre. Hisz ott vannak előttünk az utódaink. Most Pécsen volt a megnyitó ünnep, de voltunk az egyik budapesti szakközépiskolában és Szerencsen is.

Kollégáink a szakmai utánpótlást más területen is – pl. a szakma ifjú mesterei típusú hazai és külföldi versenyek támogatásával – segítik.

Az OMÉN zárórendezvénye a Díjátadó Gála, amelynek formája az Épületgépész Bál. Én a Díjátadást szívesen és okkal hangsúlyozom.

Egyik oka, hogy valóban kiemelkedő eseményként gondolok az év emberei díjakra, a társadalmi szakmai szervezetek és a MMK Épületgépészeti Tagozatának díjaira, azok átadásának ünnepélyes keretére.
Van másik ok is, amiért szívesebben beszélek díjátadó gáláról. Ilyen ok volt 2020-ban a COVID. Ilyen ok idén a nemzetközi helyzet, ami fokozódik. Nem szívesen jár az ember bálba ilyenkor, de szívesen megy díjátadó gálára köszönteni azokat, akiket a szakma arra érdemesnek tart.

Az, hogy most ennyien együtt itt lehetünk, nagyon sok ember akaratának és összehangolt munkájának köszönhető. Megköszönöm az összes helyszín programszervezőjének a munkáját, de megköszönöm a szervezőbizottság tucatnyi tagjának áldozatos munkáját is.

Minden erőfeszítés és igyekezet azonban semmi eredményt nem hozott volna, ha nem álltak volna az ügy mellé nagylelkű támogatóink. A szakmai vállalkozások, a márkakereskedők és a szakmai szervezetek. Nagy köszönet szponzorainknak.

A szervezés egy központi honlapon folyt. A siker letéteményesei azonban a szakmai sajtó szerkesztői, újságíróbarátaink is, akik megannyi tájékoztató közleményünket, felhívásainkat közzé tették. Köszönöm azoknak, akik most jelen vannak, azoknak, akik eljöttek másokat ünnepelni, akik a mai alkalmat is egy olyan találkozásként élik meg, amely erősíti a szakmai összetartozás érzését, amely kívülről is érzékelhető, látható tartást, belső erőt ad mindannyiunknak, szakmai közösségünknek.”

A megnyitóbeszéd után a szakmai díjak átadására, az év épületgépészeinek kitüntetésére került sor.

Az Év Emberei 2022-ben:

 • Az év tervezője: Gáspár Tibor
 • Az év oktatója: Dr. Lakatos Ákos
 • Az év mérnöke: Vörös Szilárd
 • Az év kivitelezője: Korompay Zoltán
 • Az év márkaképviselője: Juhász László
 • Az év kereskedője: Szatmári Zoltán
 • Az év gyártója: Nyárádi-Berzsenyi Győző
 • MÉGKSZ, az Épületgépészetért díj: Dr. Kajtár László
 • Meszlényi Zoltán díj 2022: Hoffmann László (oktató)
 • MMK Épületgépészeti Tagozat – Macskásy Árpád Életműdíj: Petrika László
 • MMK Épületgépészeti Tagozat – Macskásy Árpád Alkotói díj: Szigyártó Gábor

A díjazottak:

Az Év Épületgépész Tervezője: Gáspár Tibor

Az Év Épületgépész Oktatója: Dr. Lakatos Ákos

Az Év Épületgépész Mérnöke: Vörös Szilárd

Az Év Épületgépész Kivitelezője: Korompay Zoltán

Az Év Épületgépész Márkaképviselője: Juhász László

Az Év Épületgépész Kereskedője: Szatmári Zoltán

Az Év Épületgépész Gyártója: Nyárádi-Berzsenyi Győző

MÉGKSZ, az Épületgépészetért díj: Dr. Kajtár László

Meszlényi Zoltán díj 2022: Hoffmann László

Macskásy Árpád Életműdíj: Petrika László

Macskásy Árpád Alkotói díj: Szígyártó Gábor

Pillanatképek:

OMÉN

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul