e-gépész online szaklap

Desoxyclean, Dispersant D: hatékony kettős a szennyeződések eltávolítására közvetítőközeges rendszerekből

2022. november 11. | e-gépész| |  0 |

Desoxyclean, Dispersant D: hatékony kettős a szennyeződések eltávolítására közvetítőközeges rendszerekből

Az Egyesült Királyságban egy hetente 1,5 millió pizzát előállító ipari telephelyen a közvetítőközeggel kapcsolatos hűtési teljesítményproblémák jelentkeztek.

A GEA Refrigeration UK Ltd, amely a pizzagyártó hűtőüzemét üzemelteti és karbantartja, az egyik folyadékhűtőnél teljesítménycsökkenést állapított meg, amelyet a közvetítőközegben lévő korrózió és lebegő részecskék okoztak.  „Nagyon fontos volt, hogy a szennyezett közvetítőközeget és a szennyeződéseket teljesen eltávolítsuk a szekunder körből, mielőtt új közvetítőközeggel tölthetnénk fel. Erőteljes, könnyen használható tisztítószereket kerestünk, amelyek eltávolítják a szennyeződéseket a rendszerből” – magyarázza Jeff King, a GEA Refrigeration UK Spalding területén működő szervizvezetője.

24 óra alatt teljesített kihívás

Dave Richards, a Climalife UK értékesítési vezetője első lépésként Desoxyclean* használatát ajánlotta a csövek felületi korróziójának, a vízkő és iszap eltávolítására. A termék előnye, hogy minden szokásos anyagon használható, beleértve a rezet, alumíniumot, acélt, rozsdamentes acélt, sárgarezet, vasat, gumit, műanyagot és kerámiát. Ezt követően pedig a Dispersant D-t* ajánlotta, hogy el lehessen távolítani a rendszerben maradt további szennyeződést.

Miután a meglévő közvetítőközeget leeresztették a berendezésből, a Desoxycleant 100 g/l-re hígították vízzel, és betöltötték a rendszerbe. Az ajánlott hígítás egyébként 50 és 200 g/l között van. „Nem akartuk, hogy a Desoxyclean túl agresszív legyen” – tette hozzá Jeff King.

Az oldatot két órán át keringették, majd eltávolították a rendszerből. A termék hatékonysága az alábbi képen látható. Az eredetileg színtelen Desoxyclean átlátszatlanul szürkén, sok szennyeződéssel került ki a berendezésből.

A második lépés a rendszer átöblítése Dispersant D-vel, mely elengedhetetlen és hatékony termék a lebegő fémoxid-részecskék és az iszap eltávolítására. A Dispersant D első adagja 50 g/l volt, majd egy második öblítést végeztek az oldat nagyobb hígításával (kb. 25-30 g/l). Ezután a rendszert háromszor átöblítették tiszta vízzel, mielőtt feltöltötték az új közvetítőközeggel.

„Mindkét termék használata egyszerű, mivel könnyen keverhető vízzel, és 20 kg-os csomagolásuk megkönnyíti a kezelést. A termékek hatása is gyors volt, ami nagy előnyt jelentett, mivel csak 24 óránk volt a változtatásra és a csővezetékek tisztítására” – magyarázta a szakember.

A Friogel® Neo-t, az élelmiszeripar egyik referencia termékét választották helyettesítő közvetítőközegnek, mert hatékony a fagyás ellen, és mert rozsdásodást gátló hatása hosszú távú védelmet nyújt a rendszerekben a fémkorrózió ellen.

„A rendszer belsejének teljes megtisztításával, valamint az érintett és egy másik meglévő rendszer közötti új összekötő szelepek beépítésével sikerült eltávolítani az erősen szennyezett közvetítőközeget, és egy elismert, széles körben elfogadott közvetítőközeggel helyettesíteni” – tette hozzá Jeff King.

Folyamatos adatgyűjtés folyik a hűtőrendszer teljesítményének mérésére.

A folyadékhűtő leírása:

  • A folyadékhűtő típusa: 2x Carrier 30GX227-A0190
  • Hűtőteljesítmény: 1000 kW -4 °C
  • A Friogel ® Neo mennyisége: 8000 liter

Ügyfélelőnyök:

  • A folyadékhűtők hatékonyságának javítás.
  • A hőcserélők (elpárologtatók /kondenzátorok) teljes tisztítása.
  • Nyugalom a korróziógátlót tartalmazó közvetítőközegnek köszönhetően.
  • A kör most már csatlakoztatható más, Friogel® Neo-val működő rendszerekhez.

 *Használat előtt mindig olvassa el a termékismertetőt és a biztonsági adatlapot!

Hűtőközeg

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul