e-gépész online szaklap

Mindenben felülmúlta az Épületgépész Tervezői Konferencia a korábbiakat

2022. október 6. | e-gépész| |  0 |

Mindenben felülmúlta az Épületgépész Tervezői Konferencia a korábbiakat

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara 2022. szeptember 30-án hatodik alkalommal rendezte meg az Épületgépész Tervezői Konferenciát, amely az évek során a szakma meghatározó eseményévé nőtte ki magát. A konferencia jelentőségét és méretét jól jelzi a látogatóként résztvevő 550 épületgépész-mérnök és a kiállítóként jelen lévő 52 iparági vállalat.

Az Épületgépész Tervezői Konferencia a kezdetektől fogva a tervezők szakmai továbbképzését kívánja támogatni, így ennek megfelelően kerül összeállításra az előadások és a programok. Ennek megfelelően a BPMK a szakmai napot 2022-es kötelező szakmai továbbképzésként ismeri el minden, az Épületgépészeti és az Energetikai Tagozathoz tartozó jogosultsághoz.

Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettesének megnyitóbeszéde.

A konferencianyitó beszédében Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium miniszterhelyettese ismertette az építésügy újrastrukturálásának terveit, amely során új, állami beruházási rend kerül bevezetésre. Aláhúzva, hogy az előkészítés és a tervezés minden beruházás legfontosabb pillére. A törvényjavaslat benyújtását számos szakmai konzultáció előzte meg, többek között a Magyar Mérnöki Kamarával, a Magyar Építész Kamarával és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével. A miniszterhelyettes elmondta, hogy a jövőben egy beruházás csak akkor indulhat, ha az illetékes szakminisztérium és az Építési és Beruházási Minisztérium közös előterjesztést készít a kormány részére – legyen az oktatási, közlekedési, egészségügyi vagy energetikai beruházás. Hozzátéve, hogy a közbeszerzések hatálya alá tartozó beruházások esetében a döntés kizárólag építési engedéllyel rendelkező kiviteli tervdokumentáció alapján fog történni, terv szerint 2023. január 1-től.

Gyurkovics Zoltán, az Épületgépészeti Tagoza enöke megnyitja a konferenciát. Fotó: BPMK

A megjelenteket köszöntötte Gyurkovics Zoltán, az MMK Épületgépészeti Tagozatának elnöke, aki örömmel közölte, hogy a rendezvény minden eddigi rekordot megdöntött. Ezt követően Kassai Ferenc, a BPMK elnöke szólt az egybegyűltekhez, aki a rendszerben való gondolkodásra és a tervek előkészítésének jelentőségét hangsúlyozta. Hivatalos elfoglaltsága miatt Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke videóüzenetben szólt a résztvevőkhöz, kiemelve, hogy a társadalomnak bíznia kell mérnökökben és az alternatív energiaforrásokban. 

Szakmai diskurzusok a kiállítótérben.

A megnyitóbeszédeket követően a nap folyamán a konferencia nagytermében a hallgatóság megismerhette az MVM DOME és a Magyar Zene Háza épületgépészeti kialakításának jellemzőit, szó volt az energiahordozók és a primerenergia-készlet aktuális kérdéseiről. Előadás hangzott el a közel nulla energiaigényű és az okos épületek kérdéseiről, a fenntartható távhőellátásról és az energiahatékonysági kérdésekről. Párhuzamosan, a kisebb teremben a szakmai partnerek előadásai hangzottak el, ahol szintén az energiatakarékossági elvárásokra adható szakmai válaszok voltak a fókuszban.

ÉpületgépészetÉpületgépész Tervezői Konferencia

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul