e-gépész online szaklap

Újabb szakasszal bővül a főváros távfűtési rendszere a Belvárosban

2022. szeptember 16. | e-gépész| |  0 |

Újabb szakasszal bővül a főváros távfűtési rendszere a Belvárosban

A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió – részben uniós forrású beruházás keretében – távhővezetéket épít az V. kerületi Honvéd utcában, így a jövőben még több belvárosi lakoshoz és intézményhez jut el a környezetbarát, korszerű távhőszolgáltatás.

Jelenleg Budapest épületeinek hőellátása nagyrészt helyi, földgázzal üzemelő hőtermelő berendezésekkel történik, ami a levegő szennyezettségi szintjét jelentősen növeli. A fővárosi távfűtési hálózat bővítésével, és az új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolásával jelentősen javítható mind Budapest, mind kiemelten a belvárosi területek levegőminősége. A távfűtés ugyanis – szemben a legtöbb fűtési megoldással – a sűrűn lakott városrészekben semmilyen helyi égéstermék-kibocsátással nem jár, valamint nagyságrendekkel hatékonyabb, mint az elavult helyi hőtermelés, ezért a távfűtés a sűrűn lakott városrészek életminősége szempontjából különösen előnyös. A FŐTÁV az építési munkálatokkal párhuzamosan folyamatosan keresi fel a távfűtésbe bekapcsolható nagyobb intézményeket, társasházakat, és ügyfélszolgálati elérhetőségein is várja a leendő új ügyfelek jelentkezését.

A szeptember 15-ével kezdődő – a Honvéd utcának Markó utca és Szent István körút közötti részén szakaszos lezárásokkal járó – munkálatok várhatóan 2023. májusában végződnek. A munkák első szakasza nem jár forgalomkorlátozással, a Honvéd utca teljes egészében járható marad mind a tömegközlekedés, mind a gépjárműforgalom számára. Egyes szakaszokon ugyanakkor a kivitelezési munkálatok miatt szeptember 15., csütörtök reggel 7 órától parkolási korlátozás lép érvénybe: a Honvéd utca Szent István körút – Stollár Béla utca közötti szakaszán a páros oldalon, a Stollár Béla utca – Markó utca közötti szakaszán pedig a páratlan oldalon szűnik meg ideiglenesen a parkolási lehetőség.

FűtéstechnikaTávhő

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul