e-gépész online szaklap

Elindult a budapesti napelemtérkép

2022. szeptember 14. | e-gépész| |  0 |

Elindult a budapesti napelemtérkép

Sajtótájékoztató keretében mutatták be a főváros háztetőiről készült napelemtérképet, az eseményt Budapest főpolgármester-helyettese, Kerpel-Fronius Gábor nyitotta meg.

Ámon Ada főosztályvezető (Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztály) a Budapest Nappal Hajtva projekt keretében részletesen bemutatta a mától nyilvánosan elérhető, ingyenes alkalmazást, amely a fővárosi napelemfejlesztéseket segíti.

A főváros kiemelt célja a háztartások környezetbarát energiamegtakarításának elérése, amiben kifejezetten támaszkodnak a megújuló energiaforrásokra. A napelemtérkép többek között a Lechner Tudásközpont adatbázisát felhasználva több, mint 300 ezer objektumot jelenít meg.

A város felett készített 3D-felvételekkel az alkalmazás egy felszínmodellt használ, ami a napos órák adataival, egy látványos, hőtérkép-jellegű képpel segíti a felhasználókat. A térkép nem csak képeket, hanem adatokat is tartalmaz, ahol épületenként egy kattintással megadja, hogy mekkora a telepíthető napelemek becsült összteljesítménye és a napelemekkel megtermelhető áram éves mennyisége.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke a projekt szakmai partnereként nem csak a végfelhasználóknak, de a napelemkivitelezéssel foglalkozó szakembereknek is jó szívvel ajánlja a térképet. A budapesti napelemtérkép szerint 5000 MW szolárkapacitás is elérhető. A térképet online, díjmentesen kipróbálhatják az érdeklődők.

A napelemtérkép elő bemutatójára a Rezsikonferncia keretei között kerül sor Budapesten, 2022. szeptember 21-én, ahol minden résztvevő megtekintheti és kipróbálhatja azt. A Rezsikonferenciára ide kattintva lehet jelentkezni.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul