e-gépész online szaklap

Csökkenő európai gázkínálat, emelkedő árak

2022. augusztus 3. | e-gépész| |  0 |

Csökkenő európai gázkínálat, emelkedő árak

Júniusban folytatódott az európai földgázkínálat március óta tartó szűkülése: egyrészt jelentősen csökkent az orosz forrás, másrészt üzemzavar miatt mérséklődött az Egyesült Államok LNG-export kapacitása. Ennek következtében az európai következő havi termékárak közel 50 €/MWh-val nőttek.

A napi átlagos árszintek 12-13 €/MWh-val növekedtek a hónapban, a legmagasabb érték a Közép-Európai Gáz Tőzsdén (CEEGEX) 140,77 €/MWh volt, a záró árak 138,66-143,17€/MWh között alakultak – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal júniusi gázpiaci riportjából.

Az európai piacokon havi importforrások volumene az előző évinél 7%-kal alacsonyabban alakult. Az orosz források 61%-os csökkenését az LNG és norvég források sem tudták ellensúlyozni. A hónap elején megszűnt az orosz szállítás Hollandiába és Dániába. Az Északi Áramlat vezetéken a hónap végére a májusi átlaghoz képest a szállítás 60%-kal csökkent. A Török Áramlaton egyhetes tervezett karbantartás miatt esett vissza a szállított volumen, havi alapon 27%-kal.

A piacok beárazták az esetleges további orosz forráscsökkenés lehetőségét. A 2023. éves földgáztermék árát befolyásoló tényezőárak közül júniusban a szén euróban mért ára 4,06%-kal, a szén-dioxid-kvóta ára 6,95%-kal növekedett, ami az európai szénerőművek várható felfutását jelzi.

A magas árkörnyezetben a hazai felhasználás (3,9 TWh) júniusban az előző évihez képest 11%-kal csökkent. Az előző hónaphoz képest 8%-kal kevesebb importforrás érkezett az országba, de az export is felére csökkent, így a nettó kereskedelmi források volumene 3%-kal lett csak alacsonyabb. Az importnál nagyobb mértékben visszaeső fogyasztás lehetővé tette a betárolt mennyiség (6,4TWh) növelését, júniusban 9%-kal több gáz került a tárolókba, mint a megelőző év azonos hónapjában. A tárolók 27,17 TWh készlettel zárták a hónapot, a töltöttségi szint 40,1%-on állt.

Az orosz vezetékek forgalma

Júniusban az orosz források napi átlagos volumene éves és havi alapon is jelentősen csökkent (-61% és -37%). Június 1-től a Gazprom nem szállít Hollandiába és Dániába földgázt. Az Északi Áramlat vezetéken június 16-tól a napi átlagos szállítás a hónap végéig a májusi átlag 40%-ára esett vissza. A Török Áramlaton a szállítás éves alapon 26%-kal, havi alapon 27%-kal csökkent. A jelentős csökkenést az egyhetes tervezett karbantartási kiesés okozta. Az ukrán vonalon az átlagos import a megelőző hónaphoz képest 40%-kal csökkent, miközben a Jamal vezetéken a szállítás májusban megszűnt, a balti, Észtország irányú földgázexport májushoz képest 10%-kal nőtt, a megelőző évihez képest 83%-kal csökkent.

Június hónap volumenének alakulása az elmúlt években.

További részletek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2022. júniusi földgáz-piaci elemzésében.

FöldgázGázellátás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul