e-gépész online szaklap

Milyen feltétellel szerezhető épületgépész-tervezői jogosultság?

2022. július 18. | e-gépész| |  0 |

Érdeklődni szeretnék, hogy jelenleg milyen feltételei vannak annak, hogy valaki épületgépész-tervezői jogosultságot szerezzen? Sajnos több variációt találtam már a neten szakmai gyakorlatot és végzettséget tekintve is, ezért szeretném tudni a naprakész, aktuális feltételeket.

1. Gépészmérnöki BSc képzésen, azon belül gyártástechnológia szakirányon végeztem idén januárban, valamint lassan 1 éve egy épületgépész tervezői irodában dolgozom, mint tervező/szerkesztő. Szeptemberben el szeretném kezdeni a Magyar-Agrár- és Élettudományi Egyetemen az Energiagazdálkodási szakmérnök, vagy a Létesítményenergetikai szakmérnök szakot, attól függően, hogy melyik fog elindulni.

2. Ezen szakok tantárgyai beszámíthatóak Ön szerint esetleg akkreditálás során, vagy egyedül az MSc képzés az egyedüli út számomra a jogosultság megszerzése felé?

Az MMK Épületgépészeti Tagozat SzB nyilvános válasza:

  1. Meglévő BSc alapvégzettsége nem szakirányú.* A szakirányúság megléte alapfeltétel!
    *Ebből mellesleg az is következik, hogy magasabb szintű szakirányú végzettség megszerzését követően a jelenlegi munkakörében végzett tevékenység gyakorlati időbe semmilyen mértékben nem számítható be a most érvényes 266-os szerint.
  2. Első lépésként meg kell szerezni a BSc alapdiplomát szakirányon! Ehhez nem megoldás a szakmérnöki(k) elvégzése.
  3. Fontos, hogy az első lépés a 2-es pont szerinti legyen! A BSc alapdiplomával tervezői jogosultság – hosszabb gyakorlati idő megkötéssel – adható. Az igazi megoldás az MSc szintet elérni. Szakértő jogosultság ugyanis a hatályos szabályozás szerint csak mesterfokú végzettség esetén adható!

Összefoglaló részletezés:

1. Jelenleg kétféle BSc alapképzés folyik, ahol a kimenet: szakmai gyakorlat – és sikeres jogosultsági vizsga letétele – után kaphat tervezői jogosultságot kreditellenőrzés nélkül:

  • gépészmérnök BSc épületgépész szakirányon/specializáción
  • energetikai mérnök BSc épületenergetikai szakirányon/specializáción

Teljesítendő szakirányos min. kredit (KP) az érvényes MMK Szakmagyakorlási Szabályzat 2. Melléklete szerint 55 KP.

2. Ha nincs szakirányú BSc-je, de van a fenti két képzésen más specializációja:

  • Gépészmérnöki vagy energetikai mérnök BSc, de nem épgép szakirány/specializáció esetén, kiegészítő képzés során az épületgépész specializációs teljes modult teljesíteni szükséges, ezt csak abban az intézményben teheti, ahol az alapképzés akkreditálva van (BME, PÉCS, DE., SZIE). Ezt jelenleg szakmérnökikkel kiváltani nem lehet.
  • Minden más mérnöki diploma esetén kreditellenőrzést követően a szakmai törzsanyag hiányzó kreditjeit is teljesíteni szükséges. Ez adott esetben azt is jelentheti, hogy be kell iratkoznia a fenti két alapképzés valamelyikére.

3. Ki jelentkezhet Gépészmérnök, Létesíténymérnök MSc épületgépész specializációra?

Aki rendelkezik a fenti módon megszerzett BSc épületgépész specializációval. Ld. 1.) 2.) pont.

ÉpületgépészÉpületgépész mérnök

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul