e-gépész online szaklap

Előre fizetés jöhet a gázért?

2022. június 29. | e-gépész| |  0 |

Előre fizetés jöhet a gázért?

Elszálltak az elmúlt időszakban a földgázárak, míg a Magyarországon is irányadó holland gáztőzsdén egy éve húsz euró körül mozgott a kereskedés, addig most 120 eurón kötik az üzleteket. Október elsején a szabadpiaci földgázvásárlók szerződése lejár, így már most célszerű az új szerződések megkötéséről gondoskodni.

A hivatal szerint a földgázkereskedők a korábbinál négyszer-ötször magasabb árak miatt szigorú szabályokkal próbálják majd csökkenteni ügyfélkockázataikat, így „bizonyos felhasználói köröknél” akár az előre fizetést is kiköthetik. Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke ezt nem tartja valószínűnek, azt viszont igen, hogy rövidülnek a fizetési határidők és a leolvasási időszakok, valamint, hogy bankgaranciát is kérnek majd a kereskedők az ügyfeleiktől.

A VGF&HKL szaklap utánajárt a fejleményeknek. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss közleményét elemezve a lap kiemeli:

Az árak változékonysága sokkal kockázatosabbá és költségesebbé teszi a korábbi időszakokra jellemző fix árazású szerződéses ajánlatok kiadását, elfogadását. Mindez várhatóan a földgázkereskedők kockázatkezelési gyakorlatának jelentős változását fogja eredményezni: egyebek mellett a fizetési feltételek szigorodását (bizonyos felhasználói köröknél akár csak előre fizetés mellett történő ellátás vállalása), a rugalmassági engedmények visszaszorulását, az átvételi kötelezettségek megjelenését vagy szigorodását a szerződéses feltételekben, illetve jelentősen lerövidülhet az ajánlati kötöttség kereskedők által vállalt időtartama. A felhasználók részéről most különösen fontos lesz az ajánlatok értékelése és az adott helyzetnek megfelelő legjobb ajánlat kiválasztás.

Néhány piaci gázszolgáltató üzletszabályzatát elemezve a szaklap szerint elképzelhető, hogy szigorítani fognak a kereskedők. Rövidebb fizetési határidő mellett akár bankgaranciát is kérhetnek majd az ügyfelektől, a megnövekedő ügyfélkockázatok mérséklése céljából.

A lap kiemeli; külön problémát jelent, hogy egy friss kormányrendelet – 217/2022. (VI. 17.) – szerint egy sor olyan kisvállalkozás kerül majd ki az egyetemes szolgáltatásra jogosultak köréből, amely jelenleg még rezsicsökkentett áron kapja az energiát. Ma még hatósági árral kalkulálhat minden olyan vállalkozás, amely gázmérőkapacitása nem haladja meg a 20 köbmétert óránként, augusztus elsejétől viszont már csak azok a cégek maradhatnak az egyetemes szolgáltatásban, amelyekre ezen felül még az is áll, hogy alkalmazottjaik száma nem éri el a 10 főt, emellett pedig éves nettó árbevételük vagy mérlegfőösszegük legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

A támogatott körben maradóknak is változhat a helyzetük, mert földgázt csupán évi 1489 köbméter/év fogyasztásig kaphatnak rezsicsökkentett áron, a felette lévő fogyasztást pedig az egyetemes szolgáltató által hirdetményben meghatározott áron (versenypiaci áron) kell megfizetniük. Ugyanez vonatkozik egyébként az áramra is, csak ott 4606 kWh a rezsicsökentett árú villamos energia fogyasztási határa.

A VGF&HKL részletes cikke →

Jogszabályok

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul