e-gépész online szaklap

XI. REHAU Szakmai Nap – a CEU high tech auditóriumából streamelve

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben

2022. május 16. | e-gépész| |  0 |

XI. REHAU Szakmai Nap – a CEU high tech auditóriumából streamelve

A REHAU Szakmai Napok helyszínéül mindig igyekeztünk olyan épületet találni, ami építészeti és épületgépészeti megvalósításában is kapcsolódik a konferencia témájához. Idén az aktív betonfödém miatt esett választásunk a CEU Nádor utcai kampuszára. A tervezés során a fenntarthatóság, a CO2 kibocsátás csökkentése és a hosszú távú energiatudatosság fontos szerepet kapott.

A fenntartható fejlődés biztosítása, a CO2-kibocsátás csökkentése egyre inkább alapkövetelménnyé válik az emberi élet minden területén.

A szén-dioxid-kibocsátásért majd 40%-ban épületeink fűtése, hűtése felelős. Adott a cél és a feladat az épületgépészek számára, hogy olyan műszaki megoldásokat alkalmazzanak, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez. A termikusan aktivált épületszerkezet legkedvezőbb változata a zöldebb hőforrások integrálásával, az alacsonyabb vízhőmérsékletekkel akár 80%-kal kevesebb szén-dioxidot generál működés közben, mint a hagyományos légtechnikai rendszer.

A termikusan aktivált épületszerkezet alkalmazása iroda, közösségi és ipari épületek esetében már évtizedes múltra tekint vissza. Azonban az elmúlt közel 20 évben a technológia adaptálásra került a lakóépületekre is, ahol a teljesértékű fűtés-hűtés funkció miatt a nagyobb teljesítmény igény, a gyorsabb reagálás és a szabályozhatóság miatt a felületközeli változatok nyertek teret. A technológia a szerkezetek dinamikus termikus viselkedését használja ki hűtés biztosítására a sugárzó és konvekciós abszorbeálásával, illetve fűtésnél a betárolt energia kibocsátása révén és ezzel elősegíti a csúcsterhelések csökkentést.

A gyárilag előszerelt födémfűtő, -hűtő panelekkel just in time módon vagyunk képesek a rendszert az építkezés helyszínére szállítani és ott a lehető legkevesebb élőmunka igénybevételével telepíteni. Így szakemberhiány, a magas munkabérek és a rövid építési határidők okozta nehézségeket is áthidalhatók.

A konferencia célja, hogy a lehető legszélesebb szakmai körben bemutatásra kerüljön az a fenntartható hőlelosztási technológia, amellyel közelebb kerülhetünk a karbonsemleges gazdasághoz és társadalomhoz.

A szakmai nap egy konkrét területre, a beton födémre fókuszál, amely mint épületszerkezet statikai és térelvélasztó alapfunkcióval bíró elemeként ismerünk, azonban az elmúlt évtizedekben további épületgépészeti energiabetárolási funkcióval bővült.

Az egyes témákról a live-online konferencián sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek beszélnek.

Részletek itt!

A live-online konferencián való részvétel díjmentes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. A rendezvény közvetítése a YouTube-csatornán keresztül történik majd.

A konferencián korlátozott létszámban lehetőség van a személyes részvételre is, jelezze szándékát előzetesen és tájékoztatjuk, hogy van-e még szabad helyünk.

Ne hagyja ki!

Regisztráljon most

Rehau

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul