e-gépész online szaklap

Búcsúzunk Tőled Stoja!

2022. május 2. | e-gépész| |  0 |

Búcsúzunk Tőled Stoja!

Életének 79. évében meghalt dr. Stojanovits József címzetes egyetemi docens.

Stoja – ahogy mi egymás között hívtuk Őt – több mint 25 évet dolgozott a PTE Műszaki és Informatikai Karán és annak jogelőd intézményeiben. Oktatási területe a fűtéstechnika és a szabályozástechnika volt. Mivel a Pollack Mihály Műszaki Főiskola alapításakor már oktatott, ezért ezeknek a tárgyaknak Ő tette le az alapjait, a mai napig az Ő tematikájára épülnek a tematikáink. Az oktatásunkban így olyan különleges területek is szerepet kapnak, mint a gőztermelés, gőzellátás, távfűtési rendszerek. Különösen érdekes a szabályozástechnika, amelynél számos épületgépészeti példa segíti az oktatást. E területeken számos szakcikke és egyetemi jegyzete is megjelent.

1965-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte diplomáját. Frissen végzett diplomásként a Baranya Megyei Állami Építőipari Vállalat szerelőrészlegénél helyezkedett el. Hamarosan a vállalat frissen létrehozott tervezőirodájának épületgépész tervezőjeként dolgozott. 1967-ben a BARANYATERV-hez került tervezői, majd irányító tervezői állásba.

1970-ben Pécsett elkészült az új műszaki főiskola. Első évben óraadóként, második évben másodállásúként vett részt az oktatásban.

1981-1986. közt a Pécsi Távfűtő Vállalat Energiagazdálkodási osztályvezetője. Az ország egyik legnagyobb távfűtési rendszerének üzemeltetését irányította.

1986-tól ismét a Pollak Mihály Műszaki Főiskola, illetve a JPTE-PMMFK oktatója, az intézmény átszervezésekor a Gépészeti Intézet igazgatóhelyettesévé igazgatója. 2002-ben nyugdíjba ment, a nyugdíj mellett még oktatott, az utóbbi évtizedben pedig szakdolgozati bírálóként és záróvizsga elnökként támogatta oktatási tevékenységünket.

Elismerései közül kiemelendőek a Kiváló Munkáért (1979) a Kiváló Dolgozó (1985) az ÉTE Egyesületi Érdemérem (1988), az Épületgépészeti Emlékérem (1989) a Pollack Mihály Emlékérem arany fokozata (1996-ban), az Év épületgépész oktatója (2002), a Pedagógus Szolgálati Emlékérem (2004) és a Macskásy Árpád-díj (2004) kitüntetések.  

Stoja nagyszerű barát volt és igazi társasági ember. Minden jó kezdeményezés mellé állt, szívesen vett részt hallgatói rendezvényeken, és színvonalas előadásokat tartott a Pollack Expón és más szakmai rendezvényen.

A középiskolai és egyetemi évei alatt igazolt labdarúgó volt, az NB I. ifi csapatába játszott, később az 1970-es és 1980-as években, a Pollack tanári csapatának meghatározó tagja volt.

Nyugdíjasként is aktív maradt, óraadóként.

Nehéz róla múltidőben beszélni, elvesztése nem csupán a tanszékünk számára pótolhatatlan veszteség, hanem az egész épületgépész szakma számára is az!

Emlékét örökké a szívünkben őrizzük!

Dr. Stojanovits József temetése 2022. május 9-én 14:30 órakor lesz a Pécsi Köztemető déli Urnacsarnokában (Pécs, Siklósi út 43.).

Baumann Mihály tanszékvezető
PTE MIK Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszék

Gyászhír

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul