e-gépész online szaklap

Módosultak a tűzvédelmi műszaki irányelvek

2022. április 27. | e-gépész| |  0 |

Módosultak a tűzvédelmi műszaki irányelvek

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása szükségessé tette a már meglévő tizennégy tűzvédelmi műszaki irányelv felülvizsgálatát, ami tűzvédelmi szakemberek javaslatainak figyelembevételével meg is történt.

2022. június 13-tól alkalmazhatóak az Országos Tűzvédelmi Szabályzat változásával összehangolt tűzvédelmi műszaki irányelvek. A módosítások során kialakult megoldások a jövő tűzvédelmét szolgálják, és széleskörű szakmai egyetértésen, nemzetközi tapasztalatokon alapulnak.

Amint az Országos Tűzvédelmi Szabályzat esetében, úgy a tűzvédelmi műszaki irányelvek átdolgozásánál is szempont volt a megfelelő szintű biztonság és tűzvédelem fenntartása, lehetőség szerint az elfogadható műszaki megoldások egyszerűsítésével.

Új műszaki megoldások születtek egyebek mellett a tűzfalakon elhelyezhető hőszigetelő rendszerekre, a tűzgátló szerkezetek áttöréseinek lezárására. Megvizsgálták azt is, hogy az épületek felvonói és csúszdái milyen körülmények között használhatóak menekülésre, módosult a többirányú kiürítésre, a hő- és füstelvezetésre, a tűzoltók beavatkozását segítő körülményekre, így például a tűzoltási felvonulási területre vagy a vízforrások lelőhelyére, a központi szünetmentes berendezések és a hibrid, napelemes rendszerek lekapcsolására vonatkozó ajánlás is.

Új fejezetek szólnak a nem norma szerinti villámvédelem egységes létesítési feltételrendszeréről, egyes speciális épületek, épületrészek tűzvédelmi kockázati osztályba sorolásáról. A változások során bővült azoknak a tereknek a listája is, amelyek a füstfejlődés szempontjából alacsonyabb kockázatba sorolhatóak.

A módosított, 2022. június 13-tól alkalmazandó tűzvédelmi műszaki irányelvek a korábban hatályos tűzvédelmi műszaki irányelvekkel együtt elérhetőek a katasztrófavédelem honlapján.

KatasztrófavédelemTűzvédelem

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul