e-gépész online szaklap

A REHVA 14. Épületgépészeti Világkongresszusa készen áll az indulásra

2022. április 5. | e-gépész| |  0 |

A REHVA 14. Épületgépészeti Világkongresszusa készen áll az indulásra

2022. május 22. és 25. között a TVVL (Holland Épületgépészeti és Technológiai Társaság), valamint a delfti és eindhoveni műszaki egyetemek Rotterdamban rendezik meg a 14. REHVA Épületgépészeti Világkongresszust, a CLIMA 2022-et. Bár a Covid-19 világjárvány miatt még mindig bizonytalan időket élünk, minden feltétel adott ahhoz, hogy a kongresszus nagy siker legyen.

Tartalmilag a legjobb előadók, innovatív műhelymunkák és magas színvonalú előadások sora várja az érdeklődőket, emellett egyedülálló társadalmi és kulturális programot kínál a rendezvény.

Atze Boerstra, a kongresszus elnöke és Lada Hensen Centnerová, a két alelnök egyike bizakodóan nyilatkozott a szervezésről: „Mind a program, mind a vendégek fogadásával kapcsolatos szervezési kérdések jól haladnak. Alapvető célunk, hogy a CLIMA 2022 a REHVA valaha megrendezett legsokoldalúbb és legváltozatosabb kongresszusa legyen. A kongresszuson résztvevők ezt a kongresszus tartalmában, formájában és a társadalmi események és tevékenységek kísérőprogramjában is észre fogják venni. Mindezek mellett magától értetődő, hogy minden általunk szükségesnek tartott Covid-19 intézkedést megteszünk – és ez több, mint amit a kormányunk előír -, hogy biztosítsuk valamennyi vendég biztonságát és egészségét” – mondja Atze Boerstra.

Megnyitó beszéd

A 2021 novemberében készült interjú során Boerstra és Hensen Centnerová még csak arról beszéltek, hogy a program formálódik. Mostanra kiderült, hogy a program rendkívül érdekes lesz az épületgépészetre szakosodott akadémikusok, valamint a gyártók, a telepítők, a tanácsadó mérnökök, a épületgépészeti rendszerek tervezői, az ingatlanfejlesztők és a létesítménygazdák képviselői számára is. A 14. Épületgépészeti Világkongresszus vasárnap különleges rotterdami kirándulásokkal és délután egy izgalmas nyitórendezvénnyel kezdődik. Ennek keretében Marjan Minnesma tart izgalmas nyitóbeszédet. Marjan a holland Urgenda Alapítvány igazgatója, egy olyan szervezeté, amely sikeresen jogi lépéseket tett annak érdekében, hogy a holland kormányt gyorsabb és drasztikusabb intézkedések meghozatalára kényszerítse az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében. Ő a legbefolyásosabb személy Hollandiában, ha az energiaátállás napirendre tűzéséről és napirenden tartásáról van szó.

Öt kongresszusi téma

A három fő kongresszusi napnak egy vagy két témája van. Ez nem jelenti azt, hogy ezeken a napokon csak az adott téma köré szervezünk üléseket és találkozókat, de ezek alkotják a fő részét. A főelőadások is az adott nap témáihoz kapcsolódnak" – mondja Lada Hensen Centnerová. Hétfőn az egészség és kényelem, kedden az energia, valamint a tanulás és oktatás a központi téma, az utolsó napon, szerdán pedig a digitalizáció és a körforgás áll a középpontban.

COVID és szellőzés

Számos előadót kerestek meg, és néhányat már le is foglaltak. Ez különösen igaz az egészésggel és komforttal foglalkozó napra. Boerstra nagyon lelkes a hétfői előadót, Lidia Morawska professzort illetően. Ő a Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT) levegőminőséggel és egészséggel foglalkozó nemzetközi laboratóriumának igazgatója. A TIME magazin nemrégiben a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta a levegőminőséggel és a fertőző betegségek terjedésével kapcsolatos publikációi és tevékenysége miatt. Lidia Morawska május 23-án, hétfőn tart előadást a koronavírus levegő útján történő terjedéséről és a szellőzés fontosságáról. Előadásában többek között elmondja majd, hogy kollégáival együttműködve hogyan sikerült meggyőznie az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy a szellőztetést a Covid standard intézkedései közé sorolják„ – mondja Boerstra. »Lidia után a Dán Műszaki Egyetem professzora, Arsen Melikov a szellőzési paradigmaváltás mellett fog érvelni; elmondja, hogy véleménye szerint a COVID-járvány hogyan fogja megváltoztatni az épületek szellőztetésének módját a jövőben. Arsen a áramlástan, a szellőztetés, a belső levegőminőség és a hőátadás szakértője. A múltban számos REHVA-projektben vett részt, és például társszerzője a REHVA 19. útmutatójának a „keveredéses szellőzésről” és a 23. útmutatónak a „kiszorításos szellőzésről”. Ami a többi főelőadót illeti, az elkövetkező időszakban a kongresszus weboldalán keresztül fogjuk bejelenteni őket; rendszeresen látogasson el a www.clima2022.org weboldalra, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre a weboldalon keresztül.

Sok absztrakt a változatos programhoz

Lada Hensen: „Eddig mintegy 600 absztrakt érkezett 44 ország szerzőitől. Ezek az absztraktok és a belőlük készült előadások képezik az alapját kongresszusunk igen változatos tudományos programjának. Emellett elég sokan küldtek ötleteket a workshop-ok témáira is. A legtöbb absztraktot az Energia témakörben kaptuk. Nyilvánvaló, hogy az energetikai átállás nemzetközileg hatalmas mennyiségű kutatást generál, ami viszont nagy lendületet ad a témával kapcsolatos előadásoknak és műhelymunkáknak. »Kedden szándékosan összekapcsoltuk az energia témáját a tanulással és oktatással, pontosan azért, mert az energetikai átállás és a dekarbonizáció óriási kihívások elé állítja az installációs ágazatot. Alig van olyan ország, amely ne küszködne a szakképzett munkaerő hiányával. Ezért számunkra létfontosságú, hogy találékony módszereket találjunk ki elegendő új ember (gyors) képzésére, különösen innovatív tanulási utakon keresztül. Ezt a kongresszuson kifejezetten meg akarjuk vitatni mindenkivel« – mondja Atze Boerstra. ’De egy olyan témát, mint a körforgás, azért is tartunk kulcsfontosságúnak, mert ez a téma döntő hatással lesz a szakmánk jövőjére. Szerencsére ehhez is kaptunk néhány szép absztraktot. Ettől eltekintve mindenképpen szervezünk egy külön workshopot a »körkörös építési technológiáról". Hangsúlyozza, hogy a végleges programot a két alelnök, Laure Itard és Lada Hensen Centnerová által vezetett Tudományos Bizottság fogja összeállítani. Továbbá ott van a Nemzetközi Tanácsadó Testület (IAB), amely hangadó testületként alapvető szerepet játszik. Az IAB több olyan európai szakértőből áll, akik nagyszabású, nemzetközi tudományos rendezvények szervezésében szerzett tapasztalattal rendelkeznek.

Digitalizáció, egészség és komfort

Nem minden absztrakt kapcsolódik az Energia témához. „Mint rámutattunk, az Energia 240 absztraktummal az élen áll. De egy olyan téma, mint a digitalizálás is igen népszerű, közel 100 cikkel. Az Egészség és komfort témája közel 200 absztraktot generált” – mondja Hensen Centnerová. ’Az absztraktokat benyújtó szakértők most készítik előadásaikat. Január 3-áig minden dolgozatnak be kellett érkeznie, majd január közepén egy körülbelül 200 fős bírálói csoporttal megkezdték a benyújtott dolgozatok átnézését. Február közepe táján tájékoztatták a benyújtókat, hogy elfogadjuk-e a cikküket „úgy, ahogy van”, vagy szükség van-e átdolgozásra. Atze Boerstra hozzáteszi: "De természetesen a kongresszus nem csak az absztraktok és cikkek benyújtóinak szól. Úgy gondoljuk, hogy ez a rendezvény akkor is nagyon értékes, ha nem tart előadást az ember maga. Ha 2022 májusában Rotterdamba jönnek, akkor például rengeteg lehetőség lesz a gyakorlati szakemberek és az akadémikusok közötti interakcióra. A kongresszus egyedülálló lehetőséget kínál arra – a Zoomon, a Teams-en és más digitális módokon keresztül történő kétéves kapcsolattartás után -, hogy végre élőben is megoszthassuk a tudásunkat az épületgépészet területén; azt hiszem, mindannyian nagyon készen állunk erre, hogy végre újra szemtől szembe találkozzunk. ’

Vadonatúj kongresszusi központ

A kongresszusnak a vadonatúj Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) ad otthont, amely egy modern és fenntartható módon tervezett kongresszusi központ Rotterdam déli részén. ’Az a szépsége, hogy ez a hely számos változatos termet és helyszínt kínál, ahol előadásokat, valamint workshopokat és egyéb interaktív foglalkozásokat szervezhetünk. Ráadásul az alaprajzok olyanok, hogy tökéletes helyet tudunk kialakítani a szponzorok számára a bemutatkozásra, illetve a látogatók számára az ülések közötti találkozásra.

„Az is nagyon fontos számomra” – folytatja Boerstra – „hogy a helyiségek már most is eléggé »COVID-biztosak", magas mennyezettel és jól megtervezett szellőzőrendszerekkel. Ezenkívül a kongresszus ideje alatt mindenképpen figyelemmel fogjuk kísérni a levegő minőségét, különösen a CO2 koncentrációt. Arra számítunk, hogy májusban már nem lesznek szuper szigorú COVID-korlátozások. ’

Kirándulások, vacsorák és sport

A RACC-ben tartott foglalkozásokon kívül a szervezők különböző társadalmi és kulturális eseményeket is szerveznek. "Vasárnap néhány kirándulással kezdünk Rotterdamban. Ez egy olyan város, amely sok lenyűgöző építészeti alkotással rendelkezik, amelyet mindenképpen be fogunk építeni a programba. Rotterdam azonban vezető nemzetközi kikötőként is ismert, ami szintén izgalmas kirándulást tesz lehetővé. Úgy gondoljuk, hogy ez csodálatos lehetőséget nyújt majd a hétvégén érkező látogatók számára, hogy kellemes módon ismerkedjenek meg a várossal. A REHVA éves találkozóját egyébként a kongresszust megelőző szombaton és vasárnap tartják. Ezen elvileg csak a meghívott vendégek és a REHVA-bizottság tagjai vehetnek részt. De őket is meghívják a vasárnap délelőtti rotterdami kirándulásokra.

A kirándulásokon kívül a szervezet úgy döntött, hogy minden rendes kongresszusi napon a program kezdete előtt reggel sporttevékenységeket kínál. A résztvevőknek ezért a sportruházatukat is magukkal kell hozniuk. „Az egészséges testben egészséges elme biztosítja, hogy a tudásintenzív napokat átvészeljük. Esténként több vacsorát is rendeznek, amelyekre külön lehet jelentkezni, a május 24-i keddi gálavacsorával együtt. Az ISSO-val (a holland épület- és épületgépészeti-ismeretek szervezete) közösen műszaki kirándulásokat is szervezünk a térség különleges projektjeihez. Ezen felül a Young REHVA hétfő este egy külön társasági programot is szervez a fiatal kongresszusi résztvevők számára” – mondja Hensen Centnerová.

Első hibrid esemény

A szervezet bízik abban, hogy a REHVA 14. épületgépészeti Világkongresszusa nagy siker lesz. „Minden jel arra mutat, hogy ez a kongresszus egy nagyon vonzó és mindenekelőtt nagyon sokszínű rendezvénnyé fejlődhet. Ez a kongresszus lesz például az első igazi hibrid CLIMA-kongresszus is. Ez azt jelenti, hogy az ülések egy részét online is elérhetővé tesszük, és az előadásokat egy digitális, külön erre a célra létrehozott kongresszusi platformon keresztül osztjuk meg. Egy részük élőben nézhető a világ bármely pontjáról, egy részük pedig később is megtekinthető” – mondja Boerstra. ‘De ne feledjük, hogy ez a módszer soha nem fogja felülmúlni az üléseken való tényleges részvételt, a kollégákkal való régimódi interakciót és kapcsolatépítési pillanatokat és mindent. Ne késlekedjen tehát, és regisztráljon még ma a weboldalon keresztül. Ne hagyja ki ezt az egyedülálló lehetőséget, hogy részt vegyen május 22.th – 25.th , a CLIMA 2022 kongresszuson gyönyörű városunkban, Rotterdamban.

A programmal, jegyekkel és egyéb lehetőségekkel kapcsolatos további információk a www.clima2022.org oldalon találhatók. Ha bármilyen kérdése van a kongresszussal kapcsolatban, kérjük, küldjön e-mailt a info@clima2022.org címre.

REHVA

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul