e-gépész online szaklap

A Solstice® L40X / Greenway® Neo párosa optimális és fenntartható megoldás a gyümölcstermesztők elvárásaira

2022. február 18. | e-gépész| |  0 |

A Solstice® L40X / Greenway® Neo párosa optimális és fenntartható megoldás a gyümölcstermesztők elvárásaira

A Tarn és a Garonne régiókban működő almatermelő Delfau Frères a Delzescaux vállalatot kérte fel raktárhelyiségeinek bővítéséhez és ezekhez kapcsolódó új hűtőrendszerek telepítéséhez.

1970-es létrehozása óta a Delzescaux családi vállalkozás élelmiszeripari hűtőberendezések telepítésére, karbantartására és javítására specializálódott. Az évek során a vállalat bővítette tevékenységét Délnyugat-Franciaországban, és az izotermikus panelekből készült hűtőkamrák tervezésében és gyártásában is jelentős szereplővé vált.

Ma a Delzescaux az ügyfélköréhez (helyi üzletek, élelmiszeripar, kertészet, vágóhidak, raktárak...) tökéletesen alkalmazkodó, teljes körű csomagot kínál a hűtés, a légkondicionálás, de a fűtés területén is. Ez a gyorsan növekvő KKV folyamatosan toboroz, hogy bővítse csapatát, mivel sikereinek kulcstényezője a reagáló képesség, az ügyfélbarátság és a rugalmasság.

„Arra számítunk, hogy 2019-hez képest megduplázzuk a forgalmunkat, és az év végére elérjük a 6-6,5 millió eurós forgalmat” – mondta Xavier Delzescaux, a vállalat vezetője.

Környezetvédelmi szempontok az innovációs projektekben

Az F-Gáz szabályozás – amely tiltja a magas GWP értékű hűtőkötegeket, mint például az R-404A –, a rendelkezésre álló új technológiák és a globális felmelegedés elleni küzdelem fokozott tudatossága lehetővé teszi a Delzescaux vállalat számára, hogy új és előremutató megoldásokat alkalmazzon a projektek tervezésében és végrehajtásában.

„Egyetlen célunk hosszú távú ökológiai alternatívát kínálni, hogy összhangban legyünk a mezőgazdasági és élelmiszeripari ügyfeleinkkel, akik nap mint nap dolgoznak ezen a kérdésen (egyre több bio-terméket kínálnak, csökkentik a műtrágyák használatát, javítják a folyamatok energiahatékonyságát, csökkentik a CO2-kibocsátást, stb.)” – hívja fel a figyelmet Xavier Delzescaux

A különböző megoldások alapos tanulmányozása után a Delzecaux vállalat 2020-tól a Solstice® L40X / Greenway® Neo párosát választotta a gyümölcstermesztési ágazat számára. A régióban öt hűtőberendezést telepítettek ezekkel az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közegekkel.

A Solstice® L40X egyszerűsége miatt értékelt

A 146 GWP értékkel rendelkező R-455A számos előnyt kínál:

 • A hűtőkomponensek gyártói elfogadásokkal rendelkeznek.
 • Az elektronikus vezérlőberendezések felismerik ezt a hűtőközeget, és megkönnyítik a hőmérsékletcsúszás kezelését.
 • A hűtéstechnikai szakemberek könnyen dolgoznak az R-455A-val ugyanúgy, mint az R-404A-val.
 • A telepítés nem igényel speciális ismereteket.
 • Az energetikai teljesítménye jobb, mint az R-404A esetében.

Fókuszban a Sainte Marguerite-i GAEC

Az 1997 óta a GAEC-hez (mezőgazdasági vállalkozások közösségének francia rövidítése) tartozó Delfau család alma-, cseresznye- és szilvatermesztésre szakosodott. A 139 hektáros területű gazdaság elsősorban évi 1400 tonna almát termel, az összes fajtát (Golden, Pink Lady, Chanteclerc, Gala...). Az alma típusától függően a raktárhelyiségekben való tárolás lehet hosszabb vagy rövidebb, de nem haladja meg a három hónapot.
A GAEC olyan, közvetlenül régióbeli kereskedőkkel dolgozik együtt, akik almát értékesítenek, amit elsősorban Dél-Amerikába, Ázsiába és az Egyesült Arab Emírségekbe szállítanak.

A társaság főszezonban 25 alkalmazottat foglalkoztat a késztermékek betakarítására, tárolására, méret szerinti osztályozásra és csomagolására. Bővítési projektjük részeként a Delfau Frères a Delzescaux vállalathoz fordultak, akiket hűtőberendezések karbantartásának elismert szakértőiként ismernek a területükön.

Szabályozott légkörű hűtőkamrák telepítése és a hűtőegység cseréje

A GAEC igényeinek kielégítésében, a raktárterület bővítésében, a fenntartható megoldásban és a végső fogyasztónak nyújtott kiváló minőségű gyümölcsök biztosításában a hűtés fontos szerepet játszik. Ezért a Delzescaux egy új, 300 kg R-455A-t tartalmazó, közvetlen elpárolgású berendezést telepít, amely 5 darab Danfoss frekvenciaváltóval felszerelt Bitzer kompresszorból áll. Ez látja el a előkészítő hűtőkamrát, a két új, szabályozott atmoszférájú hűtőkamrát és a szállítókamrát.

A feladat kihívása az egyes kamrák páratartalmának szabályozása az almák minőségének megőrzése miatt, figyelemmel a súlyvesztésre, a fonnyadásra, az érésre, ha szükséges (mint a Golden esetében), és közvetlenül a szállítás előtti száraz hideg biztosítása érdekében, hogy elkerüljék a már kartonrekeszekbe csomagolt gyümölcs lebomlását.

A teljes berendezést Carel márkájú szabályozó és vezérlő eszközök felügyelik és ellenőrzik. A nyomóoldalra szerelt SWEP lemezes hőcserélő visszanyeri a hőt, hogy felmelegítse a Greenway® Neo-t, amelyet az elpárologtatók leolvasztása során használnak.

„A hővisszanyerés gyorsabb és hatékonyabb melegvizes leolvasztást biztosít, a hagyományos leolvasztásnál. Ez csökkenti a hőmérséklet-változások negatív hatását a kamrában és javítja a termék minőségét” – mondta Pierre Delpech, a tervezőiroda vezetője, egyben megerősíti, hogy a kivitelezés minden nehézség nélkül valósult meg.

„Fontos, hogy a berendezést előzetesen válasszuk ki, figyelembe véve az R-455A hőmérsékletcsúszását, és a hőcserélő kiválasztására szolgáló eszközökben az átlaghőmérsékletet, ne pedig a harmatpontot válasszuk ki. A terepen, a rendszer beállítása során technikusaink összehasonlítják az R-455A-t az R-404A-val. Számukra nincs változás.”

A berendezés leírása:

 • Közvetlen elpárolgású berendezés 5 db félhermetikus dugattyús Bitzer4FE-28Y-40P kompresszorral felszerelve
 • 4 hűtőkamra (600 t-s előkészítő kamra, két szabályozott atmoszférájú hűtőkamra, egyenként 200 t-s és egy 200 t-s szállítókamra
 • R-455A töltet: 300 kg
 • Greenway® Neo töltet: 2300 L
 • Teljes hűtőteljesítmény: 283 kW
 • Elpárolgási hőmérséklet: -5°C
 • Kondenzációs hőmérséklet: +45°C
 • Güntner hőcserélők: Két léghűtéses kondenzátor és elpárologtatók
 • SWEP lemezes hőcserélő
 • Carel szabályzó és vezérlő eszközök

Balról jobbra: Xavier Delzescaux, a vállalat vezetője, Pierre Delpech,a tervezőiroda vezetője, Frédéric Derre, Climalife Key Account Manager.

A projekt résztvevői

Delzescaux:

Ipari és kereskedelmi hűtés, élelmiszer-feldolgozás, hűtőszigetelés, klíma- és fűtéstechnika

 • Helyszín: Caussade, Franciaország
 • Alapítva: 1970
 • 65 alkalmazott
 • Tervezett forgalom 2021 : 6,5 millió €

GAEC Sainte Marguerite:

Alma-, cseresznye- és szilvatermelő

 • Helyszín: Castelsarrasin, Franciaország
 • Alapítva:1997
 • 4 alkalmazott teljes munkaidőben

Hűtőközeg

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul