e-gépész online szaklap

Kampány indul a háztartási hulladék égetésének megelőzésére

2022. február 15. | e-gépész| |  0 |

Kampány indul a háztartási hulladék égetésének megelőzésére

A háztartási hulladék égetése szigorúan tilos Magyarországon, ennek ellenére általánosan elterjedt jelenség, hogy műanyag palackok, csomagolóanyagok, PVC-padló darabjai, bútorlap vagy éppen textil és vegyes összetételű hulladék kerül a tűzre.

„Ne égess!” címmel indít felvilágosító kampányt a háztartási hulladék égetésének megelőzésére a fővárosi önkormányzat, a Budapesti Közművek, a Levegő Munkacsoport és a Humusz Szövetség – adta hírül az MTI.

Ezeknek az égetésekor a szálló por mellett az egészségre legártalmasabb égéstermékek közé tartozó policiklusos aromás szénhidrogének is nagy mennyiségben kerülnek a levegőbe, ezek erősen rákkeltők, sőt a születendő gyermekek egészségét is maradandóan károsíthatják.

Jól mutatja a probléma súlyosságát, hogy Magyarországon az egészségügyi kockázatok között a 8. helyen szerepel a légszennyezettség, szorosan a dohányzás, a magas vérnyomás, a nem megfelelő étrend és az elhízás mögött. Nagyjából évi tízezerre tehető azok száma, akik a szállópor-szennyezéshez kötődő betegségekben halnak meg, és csak Budapesten évente sok száz, idő előtti haláleset köthető kifejezetten a levegő szállópor-szennyezettségéhez.

A fővárosi önkormányzat Zöld Budapest néven lakossági tanácsadó irodát nyitott, kettős funkcióval. Egyrészt tanácsot adnak a helyes fűtési technikákról, a komposztálásról, és tájékoztatnak a levegőminőség javítását célzó hazai és uniós pályázatokról. Másrészt az irodában a lakástulajdonosok teljeskörű információt kaphatnak lakásuk energetikai felújításával kapcsolatban. Az önkormányzat mindezeken felül kiegészítő mérésekkel vizsgálja a budapesti légszennyezettséget. A Levegő Munkacsoport a légszennyezésről és a megfelelő fűtési módokról nyújt tájékoztatást, a Humusz Szövetségnél pedig a hulladékcsökkentésről és a helyes komposztálásról lehet hasznos információkat kapni. A hulladékgazdálkodási szabályokkal kapcsolatban a hivatal a legfontosabbnak azt nevezte, hogy tilos háztartási vagy bármilyen egyéb hulladékot otthon a kályhában vagy kint a szabadban, a kertben égetni.

Fűtéstechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul