e-gépész online szaklap

Laki Kálmán-díjjal ismerték el Dr. Barcsik József munkásságát

| | |  0 | |

Örömmel adunk hírt róla, hogy Dr. Barcsik József (okleveles gépészmérnök, gázipari szakmérnök) a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja 2022. január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából Szolnokon megrendezett városi ünnepségen Laki Kálmán-díjat vehetett át.

A díjat a szolnoki tudományos életben betöltött aktív szerepvállalásért és az évtizedek óta tartó, szakmailag kiemelkedő, magas színvonalú munkájáért kapta.

Dr. Barcsik Józsefet a díjra a megyei mérnöki kamara, valamint a megyei mérnöki kamara épületgépészeti szakcsoportja terjesztette fel.

A teljesség igénye nélkül néhány információ szakmai tevékenységéről:

Dr. Barcsik József megyei főenergetikusként az 1980-as évek végén kezdeményezte az Épületgépész technikus – 5 éves képzés – beindítását Szolnokon a Jendrassik György Műszaki Szakközépiskolában. Az oktatásba közvetlenül is bekapcsolódott, óraadóként részt vett a szakmai tárgyak oktatásában és vezette az Épületgépész Munkaközösséget.

Az 1980-as évek második felében tanulmányozta Szombathelyen a lezárt szeméttelepen üzemelő depóniagáz rendszert, melynek a tapasztalata alapján javasolta Szolnok város vezetésének, hogy a volt Téglagyár helyén lévő – több éve lezárt szeméttelepen – keletkezett depóniagáz hasznosítását. A rendszer megvalósult és a kitermelt depóniagázt – az alkalmazott bitumen technológia alkalmazása során – tüzelték el.

Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület kiadásában jelent meg „A magyar gázipar másfél évszázada” c. kiadvány, melynek Szolnok város földgázellátás történetét összefoglaló fejezetet dr. Barcsik József készítette.
2003. évben kezdett kutatást a Megyei Levéltárban a Tisza Szálló és Gyógyfürdő történetéről. Ennek a kutatásnak az eredménye a „Tisza Szálló, gyógyfürdő és a színházépület fűtés berendezéseinek átalakítási munkálatai.” c. tanulmánya. A tanulmány végén összegezte megállapításait a létesítmény megvalósításáról, melyből kiemelendő, hogy hazánkban először hasznosították a termálvizet – energetikailag – komplexen fűtésre és villamos energia termelésre.

A tanulmány feldolgozott formában több szakfolyóiratban megjelent és a szerző számos előadást is tartott – különböző fórumokon – az érdeklődő szakembereknek.

A kitüntetéshez ezúton is gratulálunk!

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul