e-gépész online szaklap

Hangágyúval lövik a szmogot a lengyel kutatók

2022. január 24. | e-gépész| |  1 |

Hangágyúval lövik a szmogot a lengyel kutatók

Egészen elképesztő módszert találtak ki Lengyelországban a a szilárdtüzelés okozta szmog elleni harchoz. Egy hangágyút tesztelnek a kutatók, amely hanghullámokkal löki magasabbra a légkörben a mérgező részecskéket.

A kísérleti eszköz egy fémkonténerre állított fordított kúpból áll, amely hat másodpercenként ad ki hangot. A cél, hogy elűzze a szmogot a Kalwaria Zebrzydowska nevű város felől, mely sok más lengyel városhoz hasonlóan minden télen légszennyezettségi problémákkal küzd, amikor az emberek fűteni kezdenek.

Lengyelország az egyik legszennyezettebb levegőjű európai ország, az év legrosszabb időszakaiban száz százalékponttal lépi túl az európai uniós normát – írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

Hanghullámok képzésével az ágyú segít csökkenteni a káros szállópor-koncentrációját a város levegőjében.

„Acetilén és levegő égése révén vertikális lökéshullámot hozunk létre. A hullám magasabbra löki a szennyezett levegőt” – mondta Dominik Grybos, a krakkói Bányászati és Kohászati Akadémia munkatársa. A toxikus részecskék ezáltal több száz méterrel magasabbra kerülnek, így a városlakókra ártalmatlanná válnak. Azt figyeltük meg, hogy ha fél-egy órán át használjuk a hangágyút, a szennyezettség mértéke 15-30 százalékkal csökken 2-3 kilométeres körzetben" – mondta Grybos, hozzátéve, hogy ez a hatás 1-3 órán át tart.

Az ágyú egyórás használatának költsége a becslések szerint 1000-1500 zloty (80-120 ezer forint) körül van. Grybos reméli, hogy az eszköz kereskedelmi használatba kerülhet.

A kutatók még dolgoznak a technológia finomításán.

Légszennyezés

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Ponty Ferenc | 2022. jan. 26.

A Madártani Egyesület ajánlásával.

Facebook-hozzászólásmodul