e-gépész online szaklap

Kloáka, kanális, klozet – időutazás a csatornázás történetébe

2022. január 12. | e-gépész| |  0 |

Kloáka, kanális, klozet – időutazás a csatornázás történetébe

Az Épületgépészeti Múzeum számos érdekes tárgya felbukkant azon a kiállításon, amely a mindennapi higiénia eszközeinek történetét mutatta be a közelmúltban. A Kiscelli Múzeumban nagy sikerrel zajló tárlatot a VGF&HKL stábja is meglátogatta, így mozgóképes tudósítás segítségével tekinthetünk vissza a jeles eseményre.

Mi a kapcsolat egy nagyváros halálozási statisztikája és egy vécécsésze között? Mi köze van Széchenyi Istvánnak az angolvécéhez? Hogy oldották meg a reformkori pest-budai hölgyek a „kisdolgukat”? Hogyan alakult ki a fürdőszoba mint különálló funkcionális helyiség? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Kiscelli Múzeum időszaki kiállítása.

Jól jelzi a „Kloáka, kanális, klozet – kis dolgok és nagy változások. Budapest csatornázásának kultúrtörténete” című kiállítás sikerét, hogy az eredetileg 2021. június 26 – szeptember 26. közé tervezett kiállítás nyitvatartása 2022. január 9-ig meghosszabbításra került.

A kiállítást meglátogató, arról nagyszerű cikket jegyző VGF&HKL stábját dr. Chappon Miklós, az Épületgépészeti Múzeum igazgatója kísérte el és elevenítette fel néhány tárgy történetét.

A Kiscelliben sajnos már nem látható a tárlat, de akinek ez a kis videó felkeltette az érdeklődését, készüljön, mert a tervek szerint Szegedre, a Móra Ferenc Múzeumba utazik a kiállítás.

CsatornázásÉpületgépészeti MúzeumKiállítás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul