e-gépész online szaklap

Tavaly több mint ezer alkalommal hívták szén-monoxiddal összefüggő esethez a tűzoltókat

2022. január 11. | e-gépész| |  1 |

Tavaly több mint ezer alkalommal hívták szén-monoxiddal összefüggő esethez a tűzoltókat

Tavaly 7186 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, csak az utolsó negyedévben 2000 alkalommal. Több mint nyolcvanan életüket vesztették, és tavaly is több mint húszan haltak meg szén-monoxid-mérgezés miatt. 

2021-ben több mint 125 ezer négyzetméternyi otthon égett le; ez akkora terület, mint két nagyobb bevásárlóközpont. A lakástüzekben 86 ember vesztette életét, csak decemberben 14-en. A tűzoltók 546 ember életét mentették meg, 588-an szereztek kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt. A legtöbb, tragédiával végződő lakástűz Pest és Hajdú-Bihar megyében, valamint Budapesten volt – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-t.

A közlemény szerint a 2021-ben keletkezett lakástüzek eloltásához 6500 munkaórára volt szükség, összesen 14 087 tűzoltóautót riasztottak ilyen esethez. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 337 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, illetve a fűtési rendszer hibája vezetett tűzhöz.

A 7186 tűzzel érintett otthon közül csak néhány helyen volt füstérzékelő, holott – mint kiemelte – ezek a berendezések már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, a riasztás után még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani; a tűzoltókat is hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni.

Dóka Imre kitért arra is, hogy évről évre több ingatlanban van szén-monoxid-érzékelő, ennek is betudható, hogy egyre több ilyen esethez riasztják a tűzoltókat. Tavaly több mint ezer alkalommal hívták szén-monoxiddal összefüggő esethez a tűzoltókat, hiszen az érzékelők a legkisebb koncentráció esetén is jeleztek. Ezzel a gyors reagálással 43 ember életét sikerült megmenteni. Valamilyen fokú mérgezést 261-en szenvedtek, 21-en életüket vesztették. A legtöbben Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megyében. A legsúlyosabb eset 2021 júniusában történt, amikor egy négytagú család vesztette életét szén-monoxid-mérgezésben Budapest VI. kerületében. Az áldozatok között két gyermek volt – idézte fel a helyettes szóvivő.

Megjegyezte: minden nyílt lánggal működő fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak. A tragédiák elkerülése érdekében megfelelő levegő-utánpótlást kell biztosítani a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és célszerű a készülékek közelében, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni.

Szén-monoxid

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2022. jan. 15.

Sok esetben el se jut az infó a tűzoltókhoz. ismeretségi körömben is volt, hogy engem hívtak fel, mert bejelzett a CO érzékelő. Tanulságos volt. A lakásban volt deflektoros kazán és vízmelegítő is volt. Begyújtottak a cserépkályhába, ami a lakásnak csak a nappaliját fűtötte. A fali kazán továbbra is üzemelt, mivel fűtötte a többi helyiséget, de a füstgáz már a lakásba ment, mert a cserépkályha húzatta legyőzte a gázkazán húzattát.

Facebook-hozzászólásmodul