e-gépész online szaklap

Lakóépületek energiahatékonyságának felülvizsgálata a téli időszakban

2021. december 9. | e-gépész| |  0 |

Lakóépületek energiahatékonyságának felülvizsgálata a téli időszakban

A téli időszak jelentős problémákat vet fel a társasházak és panelek energiahatékonyságában. A magas épületek szintenként más-más hőmérséklettel számolnak, azonban szerkezetileg egységként kell kezelni. A rosszul kialakított szigetelés, a problémás vízelvezetés komoly károkat okoz a külső szerkezetben és a beltérben egyaránt.

Egy apró „rés a pajzson”, a szinte hermetikusan lezárt lakások jelentős penészesedési problémával számolhatnak a hőmérsékletdifferencia, valamint a szellőztetési problémák miatt. A régi építésű klasszikus belvárosi lakásokra ez hatványozottabban igaz. Hőhidak, rossz nyílászárók, dohosodás, vizesedés…. Nem beszélve hőellátásról és az elektronikai területek karbantartásáról, megóvásáról.

A társasházak energiahatékonysági felülvizsgálata tehát komolyabb körültekintést igényel.

A testo 883 professzionális hőkamera kiválóan vizsgázott a feladat elvégzésére. Magas felbontásának köszönhetően 640x480 pixeles felbontással alkot képet, amely mellé 40mK termikus érzékenység tartozik. A hőkamera nagy előnye a manuális fókusz, amivel a képalkotás még professzionálisabb.  Standard lencséje 30x23 fokos, amihez egy 12x9 -es teleobjektív is tartozik. A kiváló képalkotás egyértelmű.  Különleges testo SkálaAsszisztens funkciója automatikusan beállítja a kontrasztot az objektíven az összehasonlítható hőképekhez és a gyenge pontok könnyebb felismeréséhez. A testo IRSoft szoftverrel és a testo Thermography Appnak köszönhetően távoli hozzáférési lehetőség van a hőképekhez, exportálhatóak és megoszthatóak dokumentációk csupán néhány kattintással.

A kamerához csatlakoztatható emellett 2 érzékelő is, a testo605i páratartalom-és hőmérsékletmérő, amely segítségével könnyedén ellenőrizhetőek az említett paraméterek, ezáltal pontosabb megoldást kínálva a problémára. Másik opcióként csatlakoztatható a test770-3 lakatfogó, mellyel egyszerűen leolvashatóak és dokumentálhatóak a terhelési adatok is.

További információk

HőkameraTesto

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul