e-gépész online szaklap

A magyar épületgépészeti piac szereplői a nehézségek mellett is derűlátóak

| | |  0 | |

A magyar épületgépészeti piac szereplői a nehézségek mellett is derűlátóak

Termékcsoportonként eltérő keresleti trendekről és jelentős gyártásiköltség-növekedésről számolnak be a hazai építőanyag-gyártók. A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség tagságában eltérő keresleti tendenciák érvényesültek a harmadik negyedévben és októberben, ezzel párhuzamosan több költségtényező: különösen az energiaköltségek megugrása növeli drasztikusan a gyártási költségeket.

Az újraindítás mentén számos újlakásprojekt lépett megvalósítási szakaszba, amely érzékelhető az égetett kerámia és a fehér falazati szerkezetépítő anyagok iránti kétszámjegyű keresletnövekedésben.  Az idén újraindított ipari nagyberuházásoknak köszönhetően az új gyártóközpontoknál gyakran előírt szálas hőszigetelőanyagok iránt is tartós és erőteljes kereslet mutatkozik – számol be a MÉASZ.

A magyar épületgépészeti termékek gyártói bizakodók, mivel a nyersanyag árrobbanás, a chiphiány és az értéklánc pandémiát követő töredezettsége mellett számos megbízás van kint a piacon, így az eddigi volumen is többnyire meghaladja a vállalatok által tervezettet.

A tavalyi bázist 5-8%-kal haladta meg az építőkémia-termékek iránti kereslet is, viszont az EPS hőszigetelőanyag késztermékeknél a nyár végén és az ősz folyamán egyelőre visszafogott keresletet tapasztaltak a gyártók, és a homlokzati nyílászárókat is egyelőre a tavalyihoz hasonló volumenben keresték, mivel kapacitáshiány miatt számos lakossági beruházás csúszik és a felújításoknál megugrott lakossági kivitelezői díjak miatt is érzékelhető kivárás.

A gyártói költségeket hónapok óta növelik egyes költséginflációs folyamatok: a versenypiaci földgázár mintegy négyszeres és a villamos áram árának idén év elejéhez képest két és félszeres szintje számos hazai gyártónál növeli jelentősen a gyártási költségeket. 

Jelentősen nőttek a fuvardíjak is: még az EU-n belül is 20-30% közötti összeggel kellett többet fizetniük a gyártóknak, mint tavaly, míg az EU-n kívüli szárazföldi szállítások esetében a 40%-os költségnövekedés sem ritka.

A vegyipari és a műanyagipari összetevők beszerzési árai az első félévi magas szinteken rögzültek, míg az üvegért, pvc-ért és az EPS alapanyagért viszont többet kell a gyártóknak fizetniük, mint a tavasszal; az alap- és nyersanyagpiaci árszintek legalább részbeni normalizálódása egyelőre még várat magára.

Mindezen tényezők miatt a hazai építőanyag-gyártók több hónapja kétszámjegyű áremelési nyomás alatt állnak, ezért az építőanyagok és építési termékek széles körénél lesz elkerülhetetlen a többletköltségek beépítése a végtermékek áraiba is, amely jellemzően és termékkategóriánként 10-20% közötti áremelkedést kényszerít ki 2022-től. Amennyiben a számos vállalkozásnál kiugró költségnövekedést kiváltó versenypiaci energiaköltségek tartósan és érdemben csökkennek, hatásuk a piaci verseny révén a termékek árában is érvényesül majd.

A kapacitásbővítéseken túl a hazai építőanyag- és építésitermék-gyártók az elmúlt években számos energiahatékonysági beruházást végeztek el. A jelenlegi helyzet különösen az energiaintenzívebb termékek gyártóit sarkallja arra, hogy további technológiai fejlesztésekkel is csökkentsék az energiapiaci kitettséget. A MÉASZ felhívta a szaktárca figyelmét az energiapiaci folyamatok hatásaira, kérve egyúttal támogatását a további energiahatékonysági gyártói beruházások minél szélesebb ösztönzéséhez.

Épületgépészeti termékek és kapcsolódó szolgáltatások

A hazai épületgépészeti rendszerek gyártói és forgalmazóinak visszajelzése szerint az értéklánc első félévben elszenvedett töredezettsége, és a logisztikai drágulás, kapacitásszűkével együtt változatlanul fennáll, így a megrendelt mennyiségek nem, vagy csak késve érkeznek meg az importból.

Gyakori jelenség, hogy egyes anyavállalatok országaiban sincs elég épületgépészeti áru a nyersanyag- és chiphiány miatt, ezért az export megrendeléseket később, vagy csak csökkentett mennyiségekben küldik. Ezért a tőkeerős kazángyártók és a digitalizált berendezések gyártói készek akár jelentős összegeket megadni a hiányzó összetevőkért annak érdekében, hogy ne kelljen leállítani a gyártósorokat – mindez pedig növeli a gyártási költségeket.

Az épületgépészeti termékárak több lépcsőben kúsznak felfelé: az idei összesített áremelkedés bázis alapon átlagosan 10-15 százalék. Ez alól kivételt jelentenek a radiátorok, ahol a jól ismert acélpiaci nyersanyag- és acél félgyártmány-árrobbanás miatt 40-50%-kal drágultak 2020-hoz képest. Az ősz folyamán a vásárlók számos helyen tapasztalhatnak akciókat – ezek ugyan nem ellensúlyozzák, de azért tompítják a kényszerű áremelkedéseket.

A forint-euró árfolyam elmozdulása be fog épülni a 2022-es értékesítési árakba, amely várhatóan és jellemzően 10%-ra tehető majd.

A magyar épületgépészeti piac szereplői a nehézségek mellett is derűlátóak, mivel számos megbízás van kint a piacon, és az értékesített darabszám is meghaladja a tavaly tervezettet.

További értékelések

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség honlapján olvasható összefoglalóból kiderül, hogy az egyes az építőipar egyes szegmenseinek gyártói hogyan értékelik a harmadik negyedév és október hónap folyamatait és mit prognosztizálnak 2022 elejére. A tanulmány beszámol, az épületgépészeti szektor mellett, az égetett kerámia, tégla- és cseréptermékek, a fehér falazati és szerkezeti termékek, építőkémia-termékek, EPS hőszigetelőanyagok, a szálas hőszigetelő anyagok, a homlokzati nyílászárók területeinek építőanyag-gyártói értékeléséről.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul