e-gépész online szaklap

Októberben a kínálati hiány és a magas kereslet emelte a földgáz árát

2021. december 1. | e-gépész| |  0 |

Októberben a kínálati hiány és a magas kereslet emelte a földgáz árát

A világszinten kialakult kínálati hiány és a keresleti oldal felfutása miatt a földgáz árának szeptemberi jelentős emelkedése október elején is folytatódott. A hazai földgázfelhasználás megközelítette a 10 TWh-t. Az elmúlt évek legmagasabb októberi fogyasztását elsősorban a szokásosnál hidegebb időjárás okozta.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal októberi jelentése szerint a földgáz másnapi piaci árai túlnyomórészt a 90–100 €/MWh-s sávban mozogtak, mígnem a szállítások jövőbeli növelését kilátásba helyező orosz nyilatkozatot követően a hónap végére egészen 65 €/MW-ig korrigáltak a piacok. Az ázsiai piac továbbra is egyre több LNG forrást kívánt megszerezni, a JKM (Japan/Korea Marker) egész hónapban prémiumot fizetett a holland gáztőzsdével (TTF) szemben.

2021. október 1-jével a korábbi NCG és Gaspool összeolvadásából Trading Hub Europe – THE néven új kereskedési hely indult, amely egyesítette a teljes német piacot. Az európai importforrások volumene összességében kismértékben növekedett, ezen belül azonban az orosz források nagysága tovább csökkent. Ezt az afrikai, a norvég és az LNG-import emelkedése kompenzálta.

Októbertől hazánk a Gazpromtól közvetlenül érkező források egy részét Ukrajna helyett már Szerbia irányából kapta. A teljes behozatal a felére csökkent előző hónaphoz képest, amihez a szokásosnál nagyobb mértékű kitárolással és az Ukrajnába irányuló exportforgalom csökkentésével alkalmazkodott a magyar piac. A hazai földgázfelhasználás megközelítette a 10 TWh-t. Az elmúlt évek legmagasabb októberi fogyasztását elsősorban a szokásosnál hidegebb időjárás okozta.

Az október havi földgázpiaci riport ide kattintva érhető el.

Borítóképen: a gázforgalom és a kapacitások kihasználtsága (%) a határkeresztező pontokon

Októberben jelentősen csökkent a bruttó import, a nettó import és az export is. A Gazpromtól közvetlenül érkező forrás Ukrajna helyett Szerbia irányából érkezik az országba, így a beregszászi behozatal és a reverz export mennyisége jelentősen lecsökkent. Románia, Horvátország, Ukrajna és Szlovákia irányába is történt kiszállítás. Az osztrák határ forgalmában ismét volt reverz szállítás. A szerb határon érkező volumen kevesebb, mint negyede a szeptemberi beregszászi importnak. Románia és Horvátország felől kisebb mennyiségű import is érkezett.

FöldgázMEKH

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul