e-gépész online szaklap

Építőipari beruházások költségtervezését segítő rendszert dolgoztak ki

| | |  2 | |

Kidolgozta az építési beruházások költségtervezési rendszerét (éktr) az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), amelynek célja az építkezések költségének pontos, kiszámítható tervezése.

Nehézkes, sokszor esetleges a hazai építési piacon a létesítmények költségtervezése, az árak meghatározása. Különösen igaz ez a nagy értékű állami és önkormányzati magasépítési beruházásoknál, mert ezeknél a legbonyolultabb a létesítmény. Mint mondta, több évtizedes probléma, hogy az építőipari beruházások ára rendszeresen magasabb a tervezettnél, és ez későn derül ki – mondta Koji László a szakszövetség elnöke.

Az ÉVOSZ tavaly kapott felkérést az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) a kiszámítható költségtervezés átgondolására. A szövetség szakértői külföldi példák tanulmányozása után dolgozták ki a hazai beruházási gyakorlatban működtethető költségtervezési rendszer alapjait. A munka során széleskörű szakmai egyeztetéseket folytattak, a konzultációkban részt vett a többi között a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara és az ÉMI Nonprofit Kft. is.

A költségtervezési rendszer alkalmazása szakmai segítséget nyújthat az építési beruházási közbeszerzések szereplőinek, de a szisztéma a magánmegrendelői piacon is használható, illetve leegyszerűsített változata a lakosság számára is hasznos lehetne.

Az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság idén ősszel elfogadta az ÉVOSZ által előterjesztett éktr-alapelveket, és ennek alapján történik a konkrét műszaki irányelv kidolgozása – tette hozzá Koji László.

Spányi György vezető szakértő a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy a rendszer működéséhez szükség van olyan adatbázisra, amely alapján a szakemberek, költségtervező mérnökök a főbb paraméterek alapján gyorsan ki tudják számítani egy tervezett beruházás várható költségeit. Mint mondta, jelenleg nincs egységes gyakorlat az építési költségvetések tervezésénél, pedig a projektek összehasonlításánál különösen fontos lenne, hogy ugyanazokat a költségeket tartalmazzák – áll az MTI közleményében.

Építőipar

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2021. nov. 25.

Éppen ideje lenne, hogy ne tételes árazott költségvetést kérjenek egy pályázathoz, vagy egyéb projekthez amikor még csak szöveges és vázlattervi műszaki koncepció készült el. Annyi, de annyi abszurd megbeszélésnek lehettem tanúja, illetve résztvevője, ahol a koncepció terv alapján kikényszerítettek egy árazott, tételes költségvetést. Amikor a terv elkészült a költségvetéssel együtt, akkor pedig jogász urak, akiknek fogalma sincs egy építési projektről, arról faggatnak, hogy miért különbözik a két költségvetés. Melyik tétel, melyiknek felel meg. De már olyan eset is volt, ahol a 8 számjegyű költségvetés miért nem ugyan akkora, 1 forintra pontosan, mint az előzetes kalkuláció. Az építőipar egyébként soha nem fog tudni oda eljutni, hogy előre pontosan meghatározható legyen a költség – ez csak egy ábránd. Ez még Németországban se sikerül. Építőiparban mindig egyedi terméket kell megtervezni, megépíteni, nincs lehetőség mintadarabok, mintaház építésére. Az egyetlen lehetőség a korábban megépített projektekből következtetni a következő épület költségeire. Egyébként gépészetben pedig eleve akkora a szórás a minőségi és komfort elvárások színvonalától függően, hogy már a költségbecsléskor pontosan kellene definiállni a gépészeti rendszert, amihez jellemzően meg sincsenek hívva a szükséges szakemberek a beruházás ezen periódusában. Ami meg az eddigi árazásokat és központi kalkulációkat illeti szemérmetlenül alákalkulált árak jönnek ki. Ma az építőipari minimális rezsióradíj 4.530 Ft. Ez a kalkuláció olyan személyi alapbért tartalmaz amiért semmilyen szakembert se lehet a piacon kapni. De ez nem újdonság, ez így megy 50 éve! A tervezői mérnöknapra is ha a valósan kalkulált értéket adom meg, akkor a Megrendelő felháborodik (bár a Magyar Mérnöki Kamara ajánlásai már nem mondhatók vállalhatatlannak). Így aztán mindenki hazudik, azaz mond több napot és alacsonyabb napi díjat. A probléma csak akkor csúcsosodik ki, amikor művezetni kell és nem réi meg, azaz veszteséget termel azon az áron, amit a mérnöknapra mondott a mérnök vállalkozó.


Atiapu | 2021. nov. 25.

Na, ez érdekes lesz...

Facebook-hozzászólásmodul