e-gépész online szaklap

Megjelent a „piszoárszabvány”

2021. november 3. | e-gépész| |  0 |

Megjelent a „piszoárszabvány”

Megjelent az MSZ EN 13407:2015+A1:2019 Falivizeldék. Működési követelmények és vizsgálati módszerek szabvány magyar nyelvű változata. A szabvány a két osztályba, illetve négy altípusba sorolt, személyi higiénia felhasználású, egészségügyi kerámiából vagy rozsdamentes acélból készült falivizeldék vizsgálati módszereit írja le, valamint meghatározza a szerkezetre és teljesítményre vonatkozó jellemzőket.

2021. október 1-jén megjelent az MSZ EN 13407:2015+A1:2019 Falivizeldék. Működési követelmények és vizsgálati módszerek szabvány magyar nyelvű változata – írja az mszt.hu.

A lényegesebb változások a korábbi MSZ EN 13407:2015 változathoz képest a következők:

  1. az új ZA melléklet bevezetése a legújabb mintának megfelelően (a 2015. 06. 02-i TF N 687 rev1 formátumban);
  2. a termékek megjelölésének módosítása;
  3. a „Vizsgálati minták, vizsgálat és megfelelőségi követelmények” szakasz módosítása;
  4. szerkesztési módosítások, amelyről 2016. 07. 07-én Brüsszelben megállapodtak az EU/DG Növekedési Főigazgatóság, a CEN/TC 163 műszaki bizottság és a FECS képviselői a szabvány OJEU-ban való meghivatkozása érdekében.

A szabvány a személyi higiénia felhasználású egészségügyi kerámiából vagy rozsdamentes acélból készült falivizeldék vizsgálati módszereit írja le, valamint meghatározza a szerkezetre és teljesítményre vonatkozó jellemzőket. A szabvány nem érvényes a vizeldefalakra és a vizeldeállásokra, valamint a víz nélküli vizeldékre.

A falivizeldék altípusai

  1. altípus: leszívóvizelde öblítőperemmel és saját kialakítású vagy a gyártó által tartozékként szállított bűzelzáróval;
  2. altípus: lefolyásos vizelde öblítőperemmel vagy anélkül és saját kialakítású vagy a gyártó által tartozékként szállított bűzelzáróval;
  3. altípus: lefolyásos vizelde öblítőperemmel vagy anélkül és tartozék bűzelzáró nélkül;
  4. altípus: az I., a II. vagy a III. altípusú vizelde a gyártó által tartozékként szállított öblítőberendezéssel.

A falivizeldéket a következők szerint sorolják osztályba:

  1. típus: olyan falivizelde, amelyhez az EN 12056-2 szerinti I., II. vagy IV. altípusú vízelvezető rendszer van beépítve, és a szabvány 6. fejezete szerint vizsgálják.
  2. típus: olyan falivizelde, amelyhez az EN 12056-2 szerinti III. altípusú vízelvezető rendszer van beépítve, és a szabvány 7. fejezete szerint vizsgálják.

A szabvány A, B és C előírás mellékletei tartalmazzák az öblítőszelepes öblítésű, a kézi működtetésű öblítőtartályos és a szelep nélküli, automatikus öblítőtartályos vizeldék vizsgálati elrendezését.

A szabvány ZA melléklete pedig tartalmazza az alapvető jellemzőkre vonatkozó szakaszokat, a teljesítmény állandóságának értékelési és ellenőrzési rendszerét (AVCP-rendszer) és az AVC 4-es rendszere szerinti feladatokat.

A szabvány ide kattintva érhető el a Magyar Szabványügyi Testület honlapján.

Szabványok

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul