e-gépész online szaklap

Se nem egyszerű, se nem olcsó a BB energetikai besorolás elérése a lakásoknál

| | |  2 | |

Se nem egyszerű, se nem olcsó a BB energetikai besorolás elérése a lakásoknál

A jogszabályi előírásoknak és a piaci versenynek köszönhetően folyamatosan emelkedni fog a magasabb energetikai hatékonyságú zöld otthonok aránya a magyarországi ingatlan állományban.

A hiteles energetikai tanúsítványok adatbázisát az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) részeként a Lechner Tudásközpont üzemelteti, az innen szerzett adatok alapján Kricsfalussy Tamás, a Metrodom Csoport értékesítési igazgatója az MTI-nek eljuttatott közleményében megállapította, hogy a BB (közel nulla energiafelhasználású) szint aránya (amelynek kötelező eleme például, hogy az energia felhasználása legalább 25 százalékban megújuló forrásból származzon) látványosan növekszik: a 2016-os 0,37 százalékról, 2021-re már 4,68 százalékra nőtt.

Ehhez hozzájárult, hogy az újépítésű lakásoknál 2022. június 30-tól már ez a minimális szint, amivel használatbavételi engedélyt kapnak.

Eredetileg 2021. január 1. lett volna a bevezetés napja, de ezt meghosszabbították, ezért a szakember a következő 1-2 évben a BB energetikai besorolású ingatlanoknál számít a legmarkánsabb növekedésre.

Kricsfalussy Tamás úgy véli, a BB-s besorolások várhatóan a CC-s besorolású (korszerű) lakások rovására fognak növekedni, mindez pedig már idén is látszik: míg tavaly a CC besorolású lakások aránya 27,36 százalék volt, ez idénre 20,22 százalékra esett vissza.

Közölte, a szabályozással 2022. július 1-től az újonnan épülő lakások közül eltűnnek a CC-sek, innentől valamennyi újonnan megépülő lakás energetikai szempontból zöldnek lesz tekinthető.

A szakember ugyanakkor rámutatott, az egyébként néhány éve még korszerűnek számító CC-s minősítésű lakások műszaki tartalmának növelése a BB, pláne az AA (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb) besorolás eléréséhez se nem egyszerű, se nem olcsó. A teljes kiviteli költség mérettől függően 4-5 százalékát teszi ki a műszaki tartalomnak az a különbsége, amely a CC-s és BB-s besorolást választja el egymástól, ami az egyik oka az ingatlanárak növekedésének is.

Energetikai tanúsításÉpítőipar

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2021. nov. 11.

A BB besorolási követelmény eltolása is érdekes, hiszen, az, hogy 2021. január 1-től csak ilyen ház kaphat használatbavételi engedélyt, már 2014 nyarán kiderült a jogszabályokból, azaz hat és fél évvel korábban, hogy mi várható 2021. január 1-től. És akkor eltolják a követelményt, egy másik támogatási projektben meg előírják ennek a követelménynek a meglétét? No comment.


Zoárd | 2021. nov. 11.

Érdekes probléma, hogy a TNM rendelet épületekről szól és nem lakásról. Ez azért fontos kérdés, mert egy olyan soklakásos társasház, ami éppen megfelel a BB besorolásnak, ott a lakások egy része nem fog megfelelni, ha önmagában egy-egy lakásra készül a tanúsítást. A jogszabály alkotók, megint benéztek valamit, de ezt sajnos már megszoktuk. A tanúsítói szakma fentiektől függetlenül, olyan szinten fel van hígulva, hogy szerintem bármire, bármilyen tanúsítás beszerezhető, csak utánjárás kérdése.

Facebook-hozzászólásmodul