e-gépész online szaklap

Különleges feladatra keresnek épületgépész-tervezőt

2021. október 11. | e-gépész| |  0 |

Nem mindennapi feladattal keresték meg a Tagozatunkat, hiszen bizonyára kevesen terveztek még szóróparcellához épületgépészeti installációt.

A Fiumei Úti Sírkertben egy új, nagy kapacitású szórató gépészeti beruházását készítik elő, amelyhez a területen jártas, tapasztalt és megbízható szaktervezőt keresnek.

A sírkert 36-os parcellája az ún. szóróparcella, ahol a temetések a hamvak szórása, vízfüggöny segítségével történik. A parcellában jelenleg két ún. szórófej található, amelyek lassan elérik kapacitásuk határát. A Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) a két jelenlegi két hamuszóró berendezés közötti füves területen újabb berendezést szeretne telepíteni, amely technológiájában eltér a meglévőektől.

Az új szóróhely kialakításával kapcsolatban a NÖRI szeretne egy vezető tervezővel szerződést kötni a berendezés megtervezésére. A berendezés fontosabb paramétereit az alábbiakban foglaltuk össze:

Kialakítás

A berendezés illeszkedjen be a meglévő parkszerű parcellába, annak síkjából ne emelkedjen ki, látványában és méreteiben igazodjon a korábbi hamuszóró berendezésekhez. A sokszög alapú szóróhely alatt olyan üregbe kerüljenek a hamvak, amelynek befogadó kapacitása legyen legalább 30 m3 térfogatú. Az új szórófejen kívül, a parcella területén legyen(ek) külön szikkasztómezők, arra az esetre, ha a szórófej alatti tározó már nem képes azt befogadni. A parcellában kerüljenek elhelyezésre hangfalak, amelyek biztosítják a zene és a búcsúztató jó minőségű hallhatóságát.

Működése

A hamvak a hamuszóró berendezés közepén elhelyezett oszlopon lévő szóróurnából kerülnek kiszórásra. A szóróurna befogadó mérete 4 liter, az urnából az erre kialakított réseken keresztül egy forgótárcsa szórja ki a hamvakat. A szóróurna leemelhető, cserélhető. Az új szórófej legyen alkalmas a jelenlegi szóróurnák használatára.

A kiszóródó hamvakat 3-5 méter magas, 5-6 méter átmérőben függőleges vízoszlopokból álló sor veszi körül, az így keletkező vízfüggöny megakadályozza a hamvak kisodródását a berendezés területéről.

Az urna kiürülése után íves vízsugarak mossák be a kiszórt hamvakat a berendezés tároló részébe.

Egyéb követelmények

  • A hamuszóró berendezést úgy kell kialakítani, hogy a hamutároló teret esztétikus, vízzel átjárható borítás (pl. kavics) takarja, azonban a bemosódott hamvak esetenkénti kiemelésére, áthelyezésére mód legyen.
  • A berendezést úgy kell méretezni, hogy két egymást követő napon is alkalmas legyen napi 8 szórás elvégzésére.
  • A szertartás időtartama 3-4 perc.
  • A vízképet úgy kell programozni, hogy az a szertartás legalább tíz különböző háttérzenével harmonizáljon (tíz különböző módon), a hozzátartozó választásának megfelelően.
  • A sötétedés utáni használat lehetőségét a berendezés és a  vízoszlopok programozható megvilágításával kell biztosítani.
  • A szóróberendezést úgy kell kialakítani, hogy az téli időszakban, legalább -15 C° hőmérsékletig használható legyen.

A berendezéssel kapcsolatban, felhasználva az eddigi tapasztalatainkat rendelkezünk olyan elképzelésekkel, amely biztosítja a szóró hely biztonságos és esztétikus kialakítását, működtetését.

 

A fealdattal kapcsolatba az attila.gabor.moczar@nori.gov.hu e-mail-címen lehet érdeklődni.

Épületgépész

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul