e-gépész online szaklap

Ötszörösére nőtt a földgáz ára

2021. október 11. | e-gépész| |  0 |

2021 augusztusában tovább folytatódott a gázárak emelkedése. A hónap folyamán további 7 €/MWh növekedés volt a spot piacokon, tavaly júniushoz viszonyítva ötszörösére nőttek az árak.

Az áremelkedést továbbra is a globálisan szűkös kínálat okozza, míg a kereslet továbbra is növekszik. Ázsia továbbra is felvásárolja az elérhető LNG forrásokat, ami miatt Európába az előző évi LNG mennyiség 75%-a érkezik – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi földgáz piacmonitoring jelentéséből.

Az alacsony LNG források, valamint az alacsony intenzitású vezetékes szállítások következtében az európai földgáztárolók feltöltése – különösen Németországban és Hollandiában – késedelmet szenvedett.

Augusztusban a magyar piacon tovább folytatódott betárolás: az egy évvel ezelőtti készletszint 1%-al (53 TWh) növekedett. Az extra betárolás forrása az Ukrajna és kisebb mértékben Románia felől érkező import volt. Bár a hazai piac jellemzően olcsóbb volt, mint az osztrák, Ausztria felől mégis importáltunk, miközben Szlovákia felé kiszállítás volt a jellemző.

Az LNG terminál átadása óta erősödik a horvát és a magyar piac integrációja, amit jól mutat, hogy a rendszeres tranzitszállítások megszűnése ellenére egyre nagyobb a kétirányú kereskedelmi áramlás a két piac között.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi földgáz piacmonitoring jelentése letölthető a hivatal honlapjáról.

 

FöldgázMEKH

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul