e-gépész online szaklap

A földgázszektornak is fel kell készülnie a kibocsátásmentes jövőre

| | |  4 | |

Ságvári Pál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a visegrádi négyek körében rendszett szlovákiai nemzetközi konferencián síkra szállt amellett, hogy a földgázra a klímaátmenet során egyfajta áthidaló technológiaként kell tekinteni, azonban a szektornak végső soron meg kell majd felelnie az Európai Unió tagországai által kitűzött 2050-es nettó kibocsátásmentes célnak.

A MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a visegrádi országok képviselőivel közös panelbeszélgetésen vett részt a szlovák gáz- és olajipari szövetség (Slovak Gas and Oil Association) által szervezett konferencián. Az esemény résztvevői a gázpiac jövőjéről, a dekarbonizációs célok megvalósítására való felkészülésről és az Európai Unió „Fit for 55” klímacsomagjával járó kihívásokról egyeztettek.

Az elnökhelyettes kiemelte, hogy a régió és Európa földgázellátása szempontjából is mérföldkőnek számít a több mint egy évtizede tervezett infrastruktúra-beruházások beérése. A lengyel-szlovák, a magyar-szerb és a görög-bolgár összeköttetések befejezése a közeljövőben várható, és velük már megvalósul az egységes Észak-Dél Gázfolyosó, ami a Baltikumtól egészen a kaszpi-tengeri térségig húzódik.

Ságvári Pál felhívta a figyelmet a földgázszektor előtt álló újabb kihívásra is. Mint mondta, földgázra a klímaátmenet során egyfajta áthidaló technológiaként kell tekinteni, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ágazatnak meg kell felelnie az Európai Unió tagországai által kitűzött 2050-es klímasemlegességi céloknak is.

A kihívás azonban természetesen lehetőségekkel is együtt jár – tette hozzá az elnökhelyettes. A modernizáció lehetővé teheti a szén-dioxid – és metánkibocsátás szintjének csökkentését, a szén-dioxid-megkötési és -tárolási technológiák fejlesztése szintén meghatározó szerepet játszhat. Közös feladat a jelenlegi infrastruktúra és szabályozás alkalmassá tétele a megújuló és más alacsony kibocsátású gázok befogadására, valamint a hidrogén termelésére, szállítására, illetve elosztására való felkészülés – tette hozzá a MEKH elnökhelyettese.

Földgáz

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Fazakas Miklós Feren | 2021. okt. 7.

Mindent a maga idején: Amikor az elektromos energiát részben széntüzelésű erőművekben állítjuk el és ez így van többek között Németországban, Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is, akkor környezetvédelmi öngól a gázkészülékek kiváltása elektromos berendezésekre. Egy tárolós elektromos bojler esetét vizsgálva a következő eredményre jutunk: Szénből jó estben 40% hatásfokkal tudunk elektromos áramot előállítani. Ha tárolós elektromos bojler használunk, akkor a 40%-os hatásfokkal előállított a lakásba belépő elektromos energiának csak a fele jut be a fürdőkádba, meleg víz formájában, a másik fele a bojler palástján leadott hő-veszteség, amely fürdőszobát fűti, nyáron is. Azaz a szénből, mintegy 20% -os szezonális hatásfokkal állítjuk elő a használati meleg vizet. Ezzel szemben az ErP előírásokra tekintettel minimum 90%-os, a földgáz égéshőjére számított szezonális hatásfokú kombi gázkazánok földgázból állítják elő a HMV-t. Ne feledjük a földgáz döntő részben metánból áll, amelyben 4 db. hidrogén és 1 db. szénatom van. Azaz földgáz jórészt hidrogénből áll. A fenti kiindulási adatokkal és a tiszta szén égéshőjével számolva, azt kapjuk, hogy ha gázkazán helyett elektromos bojlert használunk, akkor 9,21-szer több CO2-t fogunk termelni. A 9,21-szeres szorzón még azzal sem tudunk segíteni, ha a HMV-t hőszivattyú segítségével állítjuk elő, még ebben az estben is a gáztüzeléssel állítunk elő sokkal kevesebb CO2-t. Teljesen más a helyzet azokban az országokban, ahol az elektromos energiát szinte kizárólag vízi-erőművekkel állítják elő. Ebből következően több mint meggondolatlanság egyes nyugati országok gyakorlatát azonnal egész Európára ráerőltetni. Nálunk még előrelépés, ha a szilárd tüzelést gáztüzelésre váltjuk ki, mert nemrég még volt olyan téli napunk, amikor a szilárd tüzelés okozta szilárd tüzelés okozta szállópor koncentrációja, szinte az egész országra kiterjedően a megengedett érték 400 – szorosa volt. (Nem elírás, nem a 400%-a, hanem a 400 szoros.)


Zoárd | 2021. okt. 4.

Gondoljunk bele, egy 40 literes 300 bar-os H2 tartály mindössze 1,0 kg hidrogént tartalmaz. Ennek energia tartalma 39 kWh, ugyan ez metánból 7,98 kg és energia tartalma 121 kWh és 100 nap alatt se diffundál át a tartály falán a metán, míg a hidrogén fele kidiffundál az acéltartály falán egy-két hét alatt a szabadba.


Zoárd | 2021. okt. 4.

Az is lehet, hogy a megújuló, alapvetően direkt villamos energiát termelő rendszerek pufferelésére is jobb megoldás vízből és széndioxibol metánt gyártani és így felhasználni, a már meglévő földgáz hálózatot. A földgázhálózat hidrogénre történő átállítása ugyan is a lehetetlen kategóriába tartozik.


Zoárd | 2021. okt. 4.

Azt látni kell, hogy a fosszilis energia hordozó közül, a legkisebb környezeti terheléssel járó közeg a földgáz. Ráadásul a földgázkészlet mai ismeretek szerint jelentősebb, mint az olajkészlet. Szerintem a földgáz - ha csak valami csoda nem történik az új technológiák terén, ami egyelőre nagyon nem látszik - 100-200 évig itt lesz velünk.

Facebook-hozzászólásmodul