e-gépész online szaklap

Véleményezhető a lakossági napelemes és fűtési rendszer támogatására szóló pályázat terve

2021. szeptember 1. | e-gépész| |  2 |

A lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázat lenne az első nagyszabású, lakosságnak szóló klímavédelmi pályázat, több mint 201 milliárd forint keretösszeggel. Számítások szerint ez mintegy 35 ezer háztartást érintene, és alapvetően a családosokat, és az országos átlagjövedelemnél kevesebbet kereső háztartásokat célozná meg.

Szeptember 12-éig lehet véleményezni a lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázati tervet – jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikárét felelős államtitkára.

Kiemelte, Magyarország a helyreállítási és ellenállóképességi tervében az energia komponensre is benyújtotta javaslatát, az átviteli hálózat megerősítésére 103,7 milliárd forintot, a lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatására 158,75 milliárd forintot szánnak, amit még a nemzeti költségvetés 42,864 milliárd forinttal kiegészítene.

Hozzátette, a pályázat eredményeként azt várják, hogy Magyarországon 175 megawatt beépített új napelemkapacitás létesüljön, ez egynegyedével növelné meg a háztartási erőművek kapacitását, harmadával emelné a megújuló energiát termelők háztartások számát, és 50 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenéssel járna.

Steiner Attila ismertette, hogy a pályázatot négy ütemben hirdetnék meg régiós csoportosításban, egy hetes csúsztatásban, az első ütem 2021 november 15-étől indulna 2021 december közepéig, több mint 100 milliárd forint kerettel.

Elmondta, a pályázaton 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást lehetne kapni, a lebonyolító az ÉMI Nonprofit Kft. lesz. A pályázatot azok adhatják be, ahol az egy főre jutó összevont jövedelem évi 4 millió 850 ezer forint alatt van egy háztartáson belül, és az ingatlan alkalmas napelem telepítésére.

A tervek szerint csak napelemes rendszer kiépítésére bruttó 2,8 millió forintot, napelemre és fűtéskorszerűsítésre fűtőpanellel 9,3 millió forintot, napelemre és fűtéskorszerűsítésre hőszivattyúval 11,55 millió forint támogatást kaphat egy pályázó.

Az államtitkár kiemelte, hogy a lakosság mellett a kivitelezőknek is megnyitják a konzultációt. A napelem.palyazat.gov.hu honlapon elérhető a két felhívási tervezet. A kivitelezőknek előzetes regisztrációra lesz szükségük, mert csak a regisztrált vállalkozások vehetnek részt a pályázat kivitelezésében, számukra a regisztrációs időszak várhatóan szeptember 20-án nyílik meg.

Az ütemezéssel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy szeptember 12-éig várják a két pályázati felhívással kapcsolatos véleményeket, szeptember 20-ától folyamatosan nyitva áll a kivitelezők előtt a regisztrálási lehetőség, 2021. október elejétől lehet majd megkezdeni a kapcsolatfelvételt a regisztrált kivitelezővel, november elejétől lehet előszerződést kötni a kivitelezőkkel, 2021. november 15. és jövő év február között lehet a pályázatot benyújtani. Az egyes régiók meghatározott forrással rendelkeznek majd. Várhatóan 2021. december második felében megindulhat a támogatói okiratok kiadása, a kivitelezés. A tervek szerint a jövő év márciusában nyitják meg a pályázat második körét – tette hozzá az államtitkár.

Elektromos fűtés

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Mácsár János | 2021. szept. 3.

Van ezzel a kiírással több probléma is, de főként az, hogy a lakóépület energetikai korszerűsítésének igénye/előírása nélkül kívánják támogatni: fűtési rendszerének elektrifikálása infrapanelekkel és / vagy fűtőpanelekkel (a meglévő fűtési rendszer kiváltása, új, energiahatékony infrafűtési rendszer kialakításával és/vagy fűtőpanelek beépítésével). Napelemes rendszer teljesítménye max. 5kWp, (5500kWh/év) a maradék fogyasztás pedig mehet zsebből? Kötelező elem a nyílászárócsere, de mi a helyzet, ha azt már nem kell(ene) cserélni? Napelem és fűtőteljesítmény tekintetében is akár dupla teljesítmény is elkelhet, ha nem hőszigetelnek előtte. Több pénzért, kevesebb pályázó kaphat támogatást. A CO2 megtakarítás meg nem nagyon jön. Később pedig az esetleges bruttó elszámolással gyűlhet meg a baja a ”korszerűsítőnek”. Kötelező elem még: napelemes rendszerhez kapcsolódó akkumulátoros tárolóegység felszerelése és üzembe helyezése, maximum 5 kW teljesítménnyel (Kizárólag lakossági igényekre tervezett, prémium szolgáltatásokat nem nyújtó berendezés beszerelése támogatható!). Nem kWh-ban kellett volna megadni az akku maximális kapacitását? Az épületgépészeti terv, hőszükséglet számítás miért nem kötelező elem? Hogyan nem lesz túl- vagy alulméretezett, azaz jól működő és gazdaságos a rendszer?


Jalsoviczky Béla | 2021. szept. 1.

Hibás koncepció az egyedi napelem telepítést reklámozni és államilag támogatni. A napelem parkoké a jövő, társulásos megvalósításban. A pályázat (és az abban meghatározott feltételrendszer) a résztvevők kiválasztására irányuljon.

Facebook-hozzászólásmodul