e-gépész online szaklap

Rendhagyó épületgépészeti installáció az Akvárium Klub előtt

2021. augusztus 31. | e-gépész| |  0 |

Rendhagyó épületgépészeti installáció az Akvárium Klub előtt

Két hétig látható az Ariston Thermo és a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. közös installációja a budapesti Erzsébet téren. Az augusztus 23 és szeptember 4. között felállított üvegházban különleges hőigényű, trópusi növényeket helyeztek el, melyeket kizárólag megújuló energia segítségével tartanak életben.

A ház különlegességét a napenergia-felhasználást segítő Generon tetőcserép, valamint az Ariston, „Nimbus Garden” nevet viselő levegő-víz hőszivattyúja adja. A hőszivattyú a külső levegőt felhasználva biztosítja az üvegházban szükséges hőmérsékletet hűtéssel vagy épp fűtéssel. Ezzel minimális energiát használ fel, károsanyag kibocsátása pedig nincs. Távoli eléréssel egy applikáción keresztül irányítható, a rendszerből érkező lágyvizet pedig visszavezetik a növényekhez. A Generon napelemes tetőcserepek a napenergia felhasználásával segítik a hőszivattyú működéséhez szükséges energia felvételét.

A Nimbus Garden ház fő anyaga fenyőgerenda és borovi fenyő, amihez hőszigetelt üveg társul. Mérete: 3,4m x 1,8 m. Magassága 3 m. Gépészete: Ariston Nimbus Pocket M hőszivattyú, amihez Terrán Generon napelemes tetőcserép társul. A házba telepített növények eredete: Madagaszkár, Kanári-szigetek, Közép-Amerika, Karib térség, Dél Mexikó, Dél-Amerika. Az installáció célja, hogy megmutassa: a mai kor emberének kényelmi elvárásai és az ökoszisztéma védelme megfér egymás mellett, tudatos tervezéssel.

Az ötletet az Ariston Comfort Challenge projektje szolgáltatta. A vállalat Grönlandon épített fel egy házat, amelyet kondenzációs kazánnal fűt azért, hogy a kutatók télen is folytathassák a munkát az extrém hidegben.

Az Ariston Thermo Hungária ennek mintájára Magyarországon is szeretett volna egy figyelemfelkeltő kampányt, azonban kazán helyett a legmodernebb, hőszivattyús technikát választotta.

Az Ariston Thermo Hungária Kft. ügyvezetője elmondta, hogy hazánkban jelenleg 1 millióra tehető azoknak a háztartásoknak a száma, akik hagyományos kazánnal, fával vagy szénnel fűtenek. Ha ők mind hőszivattyúra váltanának, akkor hozzávetőleg 115 779 482 957 m³-rel, csökkenne a károsanyag-kibocsátás egy év alatt hazánkban. Ezzel egy egész város károsanyag kibocsátását tudnánk megspórolni évente. Pavek Gábor azt is elmondta, hogy az Ariston jelentős potenciált lát a hőszivattyúkban.

„Míg 2008-ban összesen 10 hőszivattyút értékesítettünk a hazai piacon, addig ez a szám 2021-ben 300 lesz. Ebből jól látható a növekedés dinamikája és azt sem titkoljuk, hogy minden évben duplázni szeretnénk az eladásokat.”

Az ügyvezető szerint hazánk a növekedés ellenére sincs az európai élmezőnyben még. Az európai hőszivattyú1 piac + 7,4 százalékos rekord eladást könyvelt el 2020-ban. Ez megközelítőleg 6%-ot hasít ki az európai épületek fűtési típusai közül. A legjobban Lengyelország teljesített, ahol 43,8% volt a hőszivattyú szegmens növekedése az elmúlt évben. Magyarországon ezzel szemben 2020-ban összesen 5000 hőszivattyút adtak el és a korábbi évekről még hiteles statisztikák sincsenek. Ez azt is jelenti, hogy számtalan kiaknázatlan lehetőség áll előttünk és hatalmas potenciál van ebben a piaci szegmensben.

Épületgépészet

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul