e-gépész online szaklap

Légsebesség és komfortérzet mérések a testo 400 klíma- és légtechnikai mérőműszerrel

II. rész

2021. augusztus 24. | e-gépész| |  0 |

Légsebesség és komfortérzet mérések a testo 400 klíma- és légtechnikai mérőműszerrel

A testo 400 klíma- és légtechnikai műszerrel gyorsan és egyszerűen elvégezhető egy gyors felmérés. Például, ha egy adott helyiségben tartózkodó munkavállaló elégedetlen a levegő minőségével. Amennyiben például a hőmérséklet és páratartalom értékek az előírt határértékeken kívül esnek, akkor a probléma forrása egy rosszul beállított klíma- és légtechnikai rendszer lehet. Amennyiben azonban a határértékek rendben vannak, vagy a panasz csak egy bizonyos időszakra vagy időtartományra vonatkozik, akkor szükséges lehet egy hosszabb, akár egész napos mérés elvégzése is.

A testo 400 klíma- és légtechnikai mérőműszerre egyszerre akár 8 érzékelő is csatlakoztatható, így minden releváns légsebesség és komfortérzet paraméter mérhető, hálózati áramforrásra a műszerbe épített akkumulátor révén pedig nincsen szükség még hosszabb mérések esetén sem. A mérőmenükkel PMV/PPD mérések is végezhetők, melyek a helyiségben tartózkodók ruházatát és fizikai aktivitását is figyelembe veszik a komfortérzet kiszámítása során. A műszerhez kapható állvánnyal a szondák szabvány szerinti magasságokban történő rögzítése is egyszerű. Amennyiben a panasz csak többnaponta fordul elő, úgy a testo 400 által felprogramozható IAQ adatgyűjtő a megoldás, mely akár két hétig is képes önálló mérésekre.

A testo 400 a mérések dokumentációját és feldolgozását is leegyszerűsíti. A mért értékek a műszer kijelzőjén grafikonon vagy táblázatban is megjeleníthetők, így átlátható formátumban mutatható be a komfortérzet paraméterek változása az idő függvényében. A műszerrel a dokumentáció folyamata is rendkívül egyszerű. Az okostelefon szerű-vezérlés révén gyorsan és hatékonyan vihetők fel a szükséges adatok a jegyzőkönyvhöz, amihez képek (a műszer kamerájával is készíthető), megjegyzések és saját logó is csatolható. Az ügyféladatok importálhatók a műszerbe épített névjegyzékből, az elkészült jegyzőkönyv pedig továbbítható közvetlenül, akár a helyszínről e-mailben. Az intelligens kalibrációs megoldásnak köszönhetően nem szükséges a szondákkal együtt a műszert is beküldeni kalibrálásra, így az gond nélkül használható a többi rendelkezésre álló szondával. A testo 400 klíma- és légtechnikai mérőműszer elérhető praktikus szettekben, ugyanakkor teljesen egyedi konfigurációk összeállítására is lehetőség van, amikkel minden klíma- és légtechnikai mérési feladatra készen állhat.

Mindemellett a testo 400 univerzális IAQ műszer most már kompatibilis Bluetooth-on keresztül a testo 420 zsákos térfogatáram mérő műszerrel. Ez a kombinált megoldás számos előnnyel jár, mivel minden releváns IAQ paraméter mérés komfortosan elvégezhető. Például légsebesség, hőmérséklet, páratartalom, nyomás, megvilágítás, sugárzó hő, turbulenciafok, CO2 és CO. A testo 420 zsákos térfogatáram mérő műszer könnyű, precíz és kényelmes megoldást nyújt a nagyobb méretű befúvók és elszívók beszabályozása során végzett munka során. A légáramlás laminátor használata leginkább perdületbefúvók esetén hasznos, mivel ezzel jelentősen csökkentheti a mérési hibákat. Az integrált légáramlás laminátor feloldja a turbulenciát és lamináris áramlássá alakítja át. Ezáltal lehetővé teszi a 80…3.500 m3/h tartományban a térfogatáram pontos mérését. A műszerrel végzett mérésekkel, a helyiséglevegő minőségre vonatkozó higiéniai irányelveknek és elvárásoknak így könnyű megfelelni: legyen szó irodákban, tisztaterekben, vagy akár ipari területen végzett mérésekről, a csekély, kevesebb, mint 2,9 kg-os súlyú és ergonomikus fogantyú kialakítású műszer, rendkívül könnyű használatot biztosít. Az alap mérőzsák mérete 610 x 610 mm. Tartozékként további méretű mérőzsákok is elérhetőek a más méretű anemosztátokhoz. Az állvány segít 4 méteres mennyezeti magasságig történő mérésekben. A differenciálnyomás mérő alapegység dönthető és a mérés végezetével ki is vehető, így a mért érték kényelmesen leolvasható.

ÉrdekeL →

LégtechnikaTesto

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul