e-gépész online szaklap

Ablakcserével kapcsolatos kérdések megválaszolása

2021. augusztus 23. | e-gépész| |  0 |

Ablakcserével kapcsolatos kérdések megválaszolása

Ismét egy olvasói levélre adunk nyilvános választ, ezúttal a nyílászárócsere körülményeiről és menetéről kértek tőlünk felvilágostást.

„Azzal kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni, hogy egy társasházi, gázfűtéses lakás ősrégi, faablakainak műanyagra történő cseréjének mi a szabályszerű menete? Sajnos, nem találtam erre vonatkozóan hiteles és átlátható tájékoztatást, ezért fordulok most Önökhöz. A beszerzett információk alapján azt valószínűsítem, hogy légellátási tervet kell készíttetnem. Erre ki jogosult? Van ennek a szolgáltatásnak hatóságilag meghatározott ára? Esetlegesen milyen egyéb intézkedés szükséges a csere megtörténte előtt? Ki és milyen módon ellenőrzi, hogy a nyílászárócsere szabályosan történt-e? A szomszédos, hasonló adottságú lakásokon az ablakcsere az elmúlt években megtörtént. Ebből adódóan valószínűsíthetem, hogy az ablakcserének nem lesz a szakemberek véleménye alapján sem akadálya?”

A levélírónak Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának elnöke válaszolt:

Tisztelt Levélíró!

Kérdéseire a tömör válaszok:

  • Az ügyintézés/kivitelezés során az ide kattintva elérhető, Blazsovszky Lászó kollégám által összeállított részletes utat kell bejárni.
  • A légellátási tervet a MMK közhiteles nyilvántartásában „G” tervezői jogosultsággal nyilvántartott személy készítheti el!
  • A tervezés nem hatóságilag kötött, nem fixáras tevékenység!
  • A tervet az illetékes gázszolgáltató ellenőrzi, hagyja jóvá. A kivitelezést ennek alapján kell elvégezni.
  • Amennyiben „csak” nyílászáró csere történik, akkor az illetékes gázszolgáltató műszaki-biztonsági ellenőre ellenőrzi a tervszerű kivitelezést!
  • Hogy a szomszédban mi történt, hogyan történt, nem feltétlenül jelenthet támpontot. Megbízható támpontot semmiképpen!

Egy társasházi komplett energetikai felújítás levezénylése is szakember feladata (pályáztatás, kiválasztás, pénzintézettel, vállalkozóval szerződéskötés stb.) Ebben a folyamatban már be kell lépni azoknak az elemeknek, amelyek a műszaki megoldásra, tervezésre, kivitelezés teljes időszakára fontos és szükséges lépéseket tartalmazzák. Ebben a légellátási terv elkészítésének is szerepelnie kell! Ezek a lépések a szakemberigényt is kijelölik (felelős műszaki vezető, műszaki ellenőr stb.). Megjegyzem, hogy a levele alapján külső hőszigetelés megvalósítása nem tűnik tervezettnek, tehát egyszerűsödhet a feladat, a légellátási terv azonban nem maradhat el!

Üdvözlettel:
Gyurkovics Zoltán

AblakcsereLégellátási terv

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul