e-gépész online szaklap

Légsebesség és komfortérzet mérések a testo 400 klíma- és légtechnikai mérőműszerrel

I. rész

2021. augusztus 18. | e-gépész| |  0 |

Légsebesség és komfortérzet mérések a testo 400 klíma- és légtechnikai mérőműszerrel

Napjainkban egyre fontosabb az épületek megfelelő szigetelése, így az elhasznált levegő utánpótlására is több figyelmet kell fordítani. Mivel nem minden ember egyformán érzékeny a környezeti paraméterekre, a rosszul beállított klíma- és légtechnikai rendszerek negatív hatással lehetnek az adott helyiségben tartózkodókra.

Számos paraméter befolyásolhatja az emberek komfortérzetét egy adott térben, ami hatással van a pihenés, vagy akár a munka minőségére, a produktivitásra is. A nem megfelelően beállított paraméterek okozta kényelmetlenségek nagy része az épületben működő klíma- és légtechnikai rendszerek optimalizálásával orvosolható. Még azonban egy lakásban viszonylag egyszerűbb megoldásokkal is meg lehet vizsgálni a beltéri levegő minőségét, az irodaházakban például már jóval összetettebb technológiára is szükség lehet. A testo 400 klíma- és légtechnikai mérőműszerrel hatékonyan és megbízhatóan végezhető el minden légsebességgel és komfortérzettel kapcsolatos mérési feladat, így a szellőztető és légkondicionáló rendszerek megfelelő beállításával nem csak a helyiségben tartózkodók kényelme biztosítható, hanem a rendszer gazdaságos működése is.

Amennyiben például egy irodaházban panasz érkezik a komfortérzet paraméterekkel kapcsolatban, azt minden esetben érdemes kivizsgálni. Ezzel nem csak a munkavállaló bizalma növelhető: egy sokoldalú és megbízható műszerrel a felmérés is hatékonyabb, a szabvány szerinti mérések könnyedén elvégezhetők, valamint amennyiben a panasz valóban egy meglévő problémára utal, annak kiküszöbölése is sokkal egyszerűbbé válik.

A helyiség hőmérséklete és páratartalma mellett további paraméterekre is különös figyelmet kell fordítani. Nemzetközi szabványok, valamint a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről többek között légsebesség és komfortérzet paraméterekre is kitér, melyeknél meghatározott határértékek is szerepelnek. Egy adott helyiségbe az előírás szerint általában személyenként 30 m3/h levegőt szükséges bejuttatni például szellemi munka esetén. Amennyiben ennél kevesebb, és a helyiségben elhasználódik a levegő, megemelkedik annak szén-dioxid tartalma. A magas szén-dioxid-koncentráció fáradékonyságot eredményez, a helyiségben tartózkodók figyelmére is negatív hatással van. Azonban a túl sok bejuttatott levegő sem egészséges és gazdaságos. Egyrészt minél több levegőt juttat be a légtechnikai rendszer az adott helyiségbe, annál több energiát használ el annak mozgatására és előkezelésére (pl. annak hűtése, fűtése, párásítása vagy szárítása), többletköltséget eredményezve. Másrészt a túl nagy légsebesség az adott helyiségben huzat formájában jelentkezik, ami szintén kényelmetlenséget okoz a helyiségben tartózkodók számára, akár megbetegedésekhez is vezethet.

A testo 400 klíma- és légtechnikai műszerrel hatékonyan állapítható meg a helyiségekbe befújt levegő mennyisége, akár közvetlenül a légcsatornában, vagy az anemosztátoknál mérve. A műszerre csatlakoztatható érzékelők széles választékában találhatók kábeles és Bluetooth-os hődrótos és szárnykerekes szondák, valamint teleszkópos hosszabbítók is, így még a nehezen elérhető vagy mennyezeti légcsatornák és anemosztátok vizsgálata is egyszerűen elvégezhető,akár létrák nélkül is. A műszer a megfelelő érzékelőkkel továbbá képes a rendeletben foglalt többi paraméter mérésére is, mint például a léghőmérséklet, nedves hőmérséklet, glóbusz-hőmérséklet, valamint az effektív és korrigált effektív hőmérséklet összetevőinek mérésére is. Mint a légsebesség paramétereknél, ezeknél is nagy segítséget nyújtanak a testo 400 műszerbe épített mérőmenük, melyek lépésről lépésre vezetik végig a felhasználót a mérések folyamatán.

Érdekel →

LégtechnikaTesto

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul