e-gépész online szaklap

Példamutató fejlődés a hazai földgázpiacon

2021. július 28. | e-gépész| |  0 |

Példamutató az elmúlt évek hazai földgázpiaci fejlődése, mely elsősorban az infrastruktúra és a szabályozás fejlesztéseinek köszönhető – a magyar kereskedés likviditása és versenyképessége jelentősen nőtt.

Az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER), az Európai Energiaszabályozók Tanácsa (CEER) és immár az Energiaközösség közreműködésében 10. alkalommal jelent meg az Éves Piacmonitoring Jelentés (Market Monitoring Report 2020) földgáz nagykereskedelemmel foglalkozó fejezete. 

A kiadvány egyik fő üzenete, hogy a Covid-19 járvánnyal sújtott 2020-as évben a kivételes körülmények ellenére is tovább javult az európai uniós földgázpiac működése, amely a piaci árak egymáshoz közeledésében, az ellátás oldali versenyhelyzet erősödésében és a gázpiaci szervezett kereskedési pontok, úgynevezett hubok likviditásának növekedésében mutatható ki a leginkább. A Piacmonitoring Jelentés külön esettanulmányban foglalkozik Magyarország előre mutató példájával, ahol bemutatásra kerül az elmúlt évek hazai piaci fejlődése és azok a szabályozási intézkedések, amelyek hozzájárultak a likvidátás és a versenyképesség fejlődéséhez.

Ságvári Pál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese az európai Éves Piacmonitoring Jelentés kapcsán elmondta, hogy különösen növeli a magyar esettanulmány értékét, hogy a magyar földgázpiac fejlődését külső szakértők értékelték, akik rámutatnak az elmúlt időszak infrastruktúra-fejlesztéseinek, illetve a földgáz üzemi és kereskedelmi szabályzatok (network code) végrehajtásának kedvező piaci hatásaira. Ugyanakkor a hazai földgázkereskedési likviditás további növelése érdekében előrelépést is szükségesnek tartanak, elsősorban a határidős ügyletek piacán.

A földgáz nagykereskedelmi fejezet további újdonsága, hogy a belső piaci fejlődés és működés, illetve a network code-ok piaci hatásainak értékelésén túl – aktualitása miatt – dekarbonizációs alfejezettel is kiegészült. A fejezet a korábbi kiadásokhoz hasonlóan idén is ajánlásokat fogalmaz meg a beazonosított piaci korlátok áthidalása, a versenyképesség és a piaci integráció elősegítése érdekében. A kiadvány további két fejezetét (villamosenergia nagykereskedelem, illetve kiskereskedelem és fogyasztóvédelem) az év hátralevő részében teszik közzé.

GázellátásGázipar

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul