e-gépész online szaklap

A beltéri levegő biológiai eredetű szennyeződéseiről

2021. július 28. | e-gépész| |  0 |

A beltéri levegőben lévő, biológiai eredetű szennyeződések veszélyeire talán mindennél erősebben irányította rá a figyelmet a koronavírus-járvány, és persze a megbetegedés elkerülése. A tiszta, egészséges beltéri levegő biztosítása az épületgépészet tárgykörébe tartozik, és számos aspektusa van.

A koronavírus-járvány hazai megjelenése után az egyik első olyan óvintézkedés, amely épületgépészeti rendszerekkel volt összefüggésbe hozható, a légkondicionáló berendezések és ventilátorok használatának tilalma volt a közösségi használatú helyiségekben. Nem véletlenül, hiszen a beltéri levegőt keringtető készülékek a vírusos cseppek lebegtetésével, keringtetésével növelik a fertőzés kockázatát, más légtechnikai eszközök ugyanakkor éppen ellenkezőleg, csökkentik ennek veszélyét. Ennek kulcsa, hogy növeljük a tiszta, friss levegő arányát a belső térben.

Dr. Magyar Donát aerobiológus előadása számos hasznos információt tartalmaz a épületgépészeknek és épületüzemeltetőknek az egészségvédelem és a légtechnika összefüggéseivel kapcsolatban. A szakember ajánlásai járványhelyzetben akár életmentőnek is bizonyulhatnak.

Légtechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul